Ranula

In de wereld van vandaag is Ranula een onderwerp dat op verschillende gebieden interesse en discussie genereert. Of het nu gaat om politiek, cultuur, wetenschap of welk ander veld dan ook, Ranula heeft de aandacht getrokken van experts en het grote publiek. Door de geschiedenis heen heeft Ranula een cruciale rol gespeeld in de samenleving en belangrijke mijlpalen en veranderingen gemarkeerd. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven en benaderingen van Ranula verkennen, waarbij we de relevantie en impact ervan in de wereld van vandaag analyseren.

Kikkergezwel
Ranula
Ranula
Coderingen
ICD-11
DA04.5
Eerdere versies
ICD-10: K11.6
ICD-9: 527.6
DiseasesDB 31432
DOID 12904
MedlinePlus 001639
eMedicine derm/648
MeSH D011900
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Een ranula of kikkergezwel is een slijmcyste in de mondbodem. De cyste ligt in de uitvoergang van de glandula sublingualis. Meestal komt een ranula enkelzijdig en boven het niveau van de musculus mylohyoideus voor.

Het histologisch beeld toont een holte met epitheelbekleding.

De behandeling van een ranula is volledige excisie. Dit is echter vaak moeilijk door de dunne wand van de ranula en daarom wordt dan ook vaak voor marsupialisatie (het verbinden van de cysteholte met de buitenwereld om zo genezing te veroorzaken) gekozen. Mocht er recidief optreden dan is verwijdering van de glandula sublingualis noodzakelijk.

Ranula bij hond

zie ook

Zie de categorie Ranula van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.