Radetzkymars

In de wereld van vandaag is Radetzkymars een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een grote verscheidenheid aan mensen. Of het nu vanwege zijn impact op de samenleving, zijn historische relevantie, zijn belang in de technologische ontwikkeling of zijn invloed op cultureel gebied is, Radetzkymars heeft de aandacht getrokken van mensen van alle leeftijden en contexten. In dit artikel zullen we het onderwerp Radetzkymars diepgaand onderzoeken, waarbij we de verschillende dimensies ervan analyseren en hoe het zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Vanaf het begin tot aan de huidige staat is Radetzkymars het onderwerp geweest van studie, debat en bewondering door zowel academici, enthousiastelingen als nieuwsgierigen.

Radetzkymars
Radetzkymars door Johann Strauss Sr. (1848)
Radetzkymars door Johann Strauss Sr. (1848)
Componist Johann Strauss sr.
Soort compositie Mars
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

De Radetzkymars is een door Johann Strauss sr. gecomponeerde mars ter ere van veldmaarschalk Josef Radetzky, graaf von Radetz. Hij werd voor het eerst uitgevoerd op 31 augustus 1848 te Wenen.

Toen de 82-jarige Radetzky de Slag bij Custoza gewonnen had, marcheerden zijn soldaten terug naar Wenen en zongen daarbij het Tinerl-lied. Strauss hoorde dit en verwerkte het lied en het marstempo in de Radetzkymars ter ere van Radetzky en zijn overwinning.[1]

De Wiener Philharmoniker sluit traditioneel hun nieuwjaarsconcert af met de Radetzkymars, waarbij het publiek tijdens het rondo de maat klapt.[2] Ook wordt de Radetzkymars vaak gespeeld door de Maastrichtse violist André Rieu, met name tijdens zijn jaarlijkse concerten op het Vrijthof in Maastricht. In de finale van elk seizoen van het tv-programma Maestro dirigeren de kandidaten die voor de finale zijn afgevallen de Radetzkymars op het moment dat de stemmen van het publiek en de kijkers geteld worden.

Zie de categorie Radetzky March van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.