Het belang van QBasic in de huidige samenleving valt niet te ontkennen. Of het nu een actueel onderwerp is of een historische gebeurtenis, QBasic speelt een cruciale rol in het leven van mensen. Door de jaren heen is QBasic het onderwerp geweest van debat, analyse en reflectie op verschillende gebieden, van politiek en economie tot cultuur en entertainment. In dit artikel zullen we de impact van QBasic op het dagelijks leven onderzoeken, evenals de invloed ervan op besluitvorming en menselijk gedrag. Van het belang ervan op de werkplek tot de invloed ervan op de mentale en emotionele gezondheid: QBasic heeft een bereik dat grenzen en tijd overstijgt.
QBasic (een acroniem voor Quick Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code) is een variant van de programmeertaal Basic die gemaakt is door Paul Allen. De eerste variant hiervan van Microsoft was GW-BASIC, maar QBasic werd later populairder.
Het programma QBasic bestaat zowel als interpreter als compiler. De interpreter is de meest bekende, omdat deze gratis was meegeleverd bij nieuwere MS-DOS-distributies en Windows 95. De compiler is minder bekend en werd geleverd onder de naam QuickBASIC. Echt snel is het uitvoerbare bestand na compilatie niet, maar nog altijd een stuk sneller dan wanneer uitgevoerd vanuit QBasic. Dit in tegenstelling tot programma's die gemaakt zijn met C en Pascal.
Het interpreter-programma QBasic is minder uitgebreid dan zijn grote broertje QuickBASIC.[1] Dat staat ook meer geavanceerdere functies toe (met name op het gebied van directe geheugenmanipulatie en het gebruik van softwarebibliotheken).
QBasic werd standaard meegeleverd met twee programmeervoorbeelden in de vorm van de spellen Nibbles (een variant op Snake) en Gorillas.