Pyxis (Grieks aardewerk)

In dit artikel wordt het onderwerp Pyxis (Grieks aardewerk) vanuit een multidisciplinair perspectief behandeld, waarbij de implicaties ervan op verschillende gebieden worden geanalyseerd. Pyxis (Grieks aardewerk) is tegenwoordig een onderwerp van groot belang en heeft brede belangstelling gewekt bij de academische gemeenschap en het grote publiek. Door de hele tekst heen zullen verschillende aspecten met betrekking tot Pyxis (Grieks aardewerk) worden onderzocht, zoals onder meer de geschiedenis ervan, de effecten ervan op de samenleving en de impact ervan op de economie. Op deze manier is het de bedoeling een alomvattende en complete visie op Pyxis (Grieks aardewerk) te bieden, waarbij wordt ingegaan op de verschillende dimensies ervan en de mogelijke implicaties ervan voor het heden en de toekomst.

Een pyxis is een bepaalde variant van het Oud-Grieks aardewerk. Het was een klein doosje, gebruikt om cosmeticaproducten of sieraden in te bewaren. Kenmerkend is ook het deksel met een kleine ring, die als handvat diende. Vaak heeft een pyxis een platte bodem, maar ook puntvormige pyxides komen voor.

In de christelijke traditie is een pyxis tevens een religieus voorwerp. Het is een platte ronde trommel met een scharnierend deksel met een kruis erop. Hierin werd de hostie bewaard.[1] Het is het attribuut van Longinus, de soldaat die een speer in het lichaam van Jezus stak en de aartsengel Rafaël.[1]

Zie de categorie Pyxides van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.