Pteridoideae

In dit artikel gaan we dieper in op Pteridoideae, een onderwerp dat de afgelopen tijd veel belangstelling en discussie heeft gegenereerd. Pteridoideae is een breed concept dat verschillende gebieden en aspecten bestrijkt, van de impact ervan op de samenleving tot de implicaties ervan in het dagelijks leven. Op deze pagina's zullen we Pteridoideae vanuit verschillende benaderingen analyseren, waardoor we een compleet en gedetailleerd beeld krijgen van dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is. Op dezelfde manier zullen we de historische evolutie van Pteridoideae onderzoeken, de mogelijke toekomstige gevolgen ervan en de meningen van deskundigen op dit gebied. Ongeacht uw kennisniveau over Pteridoideae, zal dit artikel u waardevolle informatie verschaffen en u uitnodigen om na te denken over het belang en de relevantie ervan in de wereld van vandaag.

Pteridoideae
Pteris excelsa
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Polypodiales
Familie:Pteridaceae (Lintvarenfamilie)
Onderfamilie
Pteridoideae
Pteridoideae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Pteridoideae zijn een onderfamilie van de lintvarenfamilie (Pteridaceae), een familie van varens met negen geslachten en ongeveer 300 soorten.

Deze onderfamilie is voor het eerst beschreven door Smith et al. (2006).

Er komen geen soorten van deze onderfamilie van nature in België of Nederland voor, maar een aantal soorten van het geslacht Pteris worden als kamerplant en als tuinplant gebruikt.

Naamgeving en etymologie

De botanische naam Pteridoideae is overgenomen van het geslacht Pteris.

Taxonomie

De onderfamilie is voor het eerst beschreven door Smith et al. (2006). Volgens deze opvatting omvat de onderfamilie 17 geslachten en enkele honderden soorten die eerder in de aparte families Pteridaceae s.s. en Taenitidaceae waren opgenomen:

Beschreven soorten

Van de Pteridoideae worden de volgende soorten in detail beschreven: