Presumptionisme

In dit artikel analyseren we de relevantie van Presumptionisme in de huidige samenleving. Presumptionisme is de afgelopen jaren een onderwerp van grote belangstelling en discussie geworden, dat tegenstrijdige meningen en verschillende standpunten heeft voortgebracht. Door de geschiedenis heen heeft Presumptionisme een fundamentele rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven, van economie tot cultuur, politiek en technologie. In deze zin is het van cruciaal belang om de invloed van var1 op ons dagelijks leven en op de ontwikkeling van de samenleving als geheel gedetailleerd te onderzoeken. Daarnaast zullen we de toekomstige implicaties van Presumptionisme en de impact ervan op de moderne wereld onderzoeken.

Presumptionisme is een school binnen de christelijke apologetiek. Presumptionisme gaat uit van het principe van redelijke aanvaarding: het is redelijk beweringen als geloofwaardig te accepteren zonder er eerst redenen voor te geven, tenzij er tegenargumenten worden aangevoerd.

Binnen het presumptionisme stelt men dat het christelijke geloof de enige basis is voor rationele gedachten en veronderstelt men dat de Bijbel een goddelijke openbaring is. Men verdedigt niet de eigen stellingname maar probeert (denk)fouten in andere wereldbeelden aan te tonen.

Bekende aanhangers van deze theorie zijn Cornelius Van Til en Francis Schaeffer.

Bij het evidentialisme moet vooraf een reden worden gegeven, wil een overtuiging redelijk zijn, bij het presumptionisme is dat vooraf niet nodig, maar achteraf wel mogelijk.