Porsche Type 12

Dit artikel gaat in op het belang van Porsche Type 12 in de huidige context. Porsche Type 12 is op verschillende gebieden aan relevantie gewonnen en heeft de aandacht getrokken van experts en het grote publiek. Door de geschiedenis heen heeft Porsche Type 12 een fundamentele rol gespeeld in de samenleving en aspecten als cultuur, politiek, economie en technologie beïnvloed. In die zin is het van cruciaal belang om de impact die Porsche Type 12 op ons leven heeft, te analyseren en te begrijpen, evenals de implicaties die de aanwezigheid ervan in de wereld van vandaag met zich meebrengt. Via een multidisciplinaire aanpak is het de bedoeling om je te verdiepen in de meest relevante aspecten van Porsche Type 12, waarbij je de evolutie, de uitdagingen en de projectie ervan in de toekomst aanpakt.

Een reconstructie van de Porsche Type 12 (1932)

De Porsche Type 12 of "Auto für Jedermann" (auto voor iedereen) is een Duits auto-prototype, ontworpen in 1931. De Type 12 kan gezien worden als een tussenstap in de ontwikkeling van de VW Type 1.

De Type 12 werd voor Zündapp ontworpen door Ferdinand Porsche. Hij werd gekenmerkt door de ronde aerodynamische vormen die toen in de mode kwamen, zoals ook te zien was aan bijvoorbeeld de enkele jaren daarna ontworpen Citroën 2CV en uiteraard in de opvolger: de KdF-Wagen (beter bekend als de Volkswagen type 1 of Kever).

De auto had op aandringen van Zündapp een vijf-cilinder stermotor, in plaats van de vlakke viercilindermotor die Porsche's voorkeur had.[1] Hij had een achterwielophanging met pendelassen (uitgevonden door de Oostenrijkse auto- en vliegtuigontwerper Edmund Rumpler). In 1932 waren er drie rijdende prototypes gebouwd.[2] Ze zijn allen verloren gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog; de laatste bij een bombardement in Stuttgart in 1945.[1]

Een replica van de Type 12 is te zien in het Museum Industriekultur in Neurenberg.

Zie de categorie Porsche Typ 12 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.