Pontarlier

In het volgende artikel zullen we Pontarlier in detail onderzoeken, een relevant onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van experts en het grote publiek. Door de jaren heen is Pontarlier het onderwerp geweest van debat, studie en analyse, wat eindeloos onderzoek en tegenstrijdige meningen heeft opgeleverd. Het belang en de impact ervan op de moderne samenleving maken het tot een onderwerp dat onderzoek en reflectie waard is. Via dit artikel zullen we proberen beter te begrijpen wat Pontarlier is, wat de implicaties ervan zijn en hoe het verschillende aspecten van ons dagelijks leven kan beïnvloeden.

Pontarlier
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Pontarlier (Frankrijk)
Pontarlier
Situering
Regio Bourgogne-Franche-Comté
Departement Doubs (25)
Arrondissement Pontarlier
Kanton Pontarlier
Coördinaten 46° 54′ NB, 6° 22′ OL
Algemeen
Oppervlakte 41,35 km²
Inwoners
(1 januari 2022)
17.928[1]
(434 inw./km²)
Hoogte 811 - 1320 m
Overig
Postcode 25300
INSEE-code 25462
Website Officiële website
Detailkaart
Pontarlier (Doubs)
Pontarlier
Locatie in Frankrijk Doubs
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Pontarlier is een gemeente in het Franse departement Doubs (regio Bourgogne-Franche-Comté). De gemeente telde 17.928 inwoners op 1 januari 2022.[1] De plaats maakt deel uit van het arrondissement Pontarlier.

De stad was het centrum van de absint, tot die in 1915 verboden werd. Sindsdien heeft de stad opnieuw verschillende distilleerderijen.

Geschiedenis

De plaats bestond al in de Gallo-Romeinse periode. De stad is strategisch gelegen en had daardoor veelvuldig te maken met oorlogsgeweld. Het was Spaans bezit en was een centrum van de contrareformatie. De Chapelle des Annonciades (1612) werd in deze periode gebouwd. In 1678 annexeerde koning Lodewijk XIV de Franche-Comté. De kazernes Marguet (1748-1764) en Porte Saint-Pierre (1771) werden opgetrokken door de Fransen, alsook de forten Catina en Malher in het nabije La Cluse-et-Mijoux. Ook in de 19e eeuw was Pontarlier nog een belangrijke garnizoensstad.[2]

Economisch bloeide de stad door de productie van absint, waarvan het de grootste producent ter wereld was. De absint werd vanouds in de Val de Travers geproduceerd, maar toen deze drank in 1907 in Zwitserland verboden werd, verplaatste de familie Pernod de fabriek naar Pontarlier.

Vanaf 1906 werden de motorfietsen van het Zwitserse merk Zedel in Pontarlier geproduceerd, om de invoerrechten te omzeilen. De merknaam werd in 1924 omgezet in Donnet-Zedel.

Geografie

De oppervlakte van Pontarlier bedroeg op 1 januari 2022 41,35 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 433,6 inwoners per km². De gemeente grenst in het oosten aan Zwitserland; het stadscentrum ligt op 12 km van de grens. De Doubs stroomt door de gemeente.

De onderstaande kaart toont de ligging van Pontarlier met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Verkeer en vervoer

In de gemeente ligt spoorwegstation Pontarlier.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Sport

Pontarlier was zeven keer etappeplaats in de wielerkoers Ronde van Frankrijk. Onder meer Willy Teirlinck, Jørgen Vagn Pedersen en Erik Dekker wonnen er een etappe. In 2009 startte er voorlopig voor het laatst een etappe.

Afbeeldingen

Geboren in Pontarlier

  • (fr) Statistische informatie op de website van INSEE
Zie de categorie Pontarlier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.