Plantage Tamarinde

In de wereld van vandaag is Plantage Tamarinde een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed scala aan mensen. Vanaf zijn oorsprong tot zijn impact op de hedendaagse samenleving heeft Plantage Tamarinde aanleiding gegeven tot debatten en reflecties op verschillende gebieden, en zijn invloed strekt zich uit tot verschillende aspecten van het dagelijks leven. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten die verband houden met Plantage Tamarinde in detail onderzoeken, waarbij we de historische, sociale, culturele en economische dimensies ervan analyseren. Via een multidisciplinaire aanpak zullen we proberen de complexiteit en het belang van Plantage Tamarinde in de hedendaagse wereld te begrijpen, evenals het potentieel ervan om significante veranderingen in verschillende sferen van de samenleving te genereren.

Plantage Tamarinde
Regie Michael Forlong
Producent Hans Keuls
Scenario Hans Keuls
Muziek Melle Weersma
Distributie City Film
Première 29 oktober 1964
Genre drama
Speelduur 103 min
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Curaçao (Nederlandse Antillen)
Budget 580.000 gulden
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Plantage Tamarinde is een Nederlandse zwart-witfilm uit 1964, geregisseerd door Michael Forlong.

De film draaide niet lang in de bioscopen. De beelden werden door critici slecht bevonden. De filmkeuring vond de buitenopnames van een slechte kwaliteit en de bandopnames drastisch verouderd. Het origineel en een aantal kopieën bevonden zich in het Haagse City Theater en gingen verloren toen het gebouw plots afbrandde[1][2]. Mogelijk bestaan er nog enkele kopieën. De film werd voor driekwart opgenomen op de Nederlandse Antillen[3]. De buitenopnames zijn opgenomen in de omgeving van Plantage Knip in Bandabou.[4]

Plot

Het verhaal speelt zich af op Curaçao, waar de familie Van Leent de Plantage Tamarinde exploiteert. Als de vooruitgang zich op het eiland aandient, kan vader Sjon dat niet bijbenen. De plantage blijkt economisch niet meer rendabel. Sjon vindt het moeilijk het bedrijf te verkopen, omdat dat al generaties lang in handen van de familie is. Daarnaast spelen er ontwikkelingen in huiselijke kring: de dochter trouwt met de zwarte zoon van de huishoudster. Haar vader keurt dit af, waarna hij iedereen met zijn principes en woede het huis uitjaagt. Na een hartaanval lijkt alles toch nog goed te komen.

Rolverdeling

Acteur Personage
Albert van Dalsum Sjon Jan van Leent
Han Rijnbeck Henrika van Leent
Chris Smeets Henk van Leent
Bronwyn van Hensbergen Maria van Leent
Elly van Stekelenburg Jaja
Jack Monkau Philip de Groot
Piet Eelvelt Pastoor Martens

Referenties

  1. Film in Nederland, Ludion
  2. Filmtotaal info
  3. Henk van Gelder, Hollands Hollywood
  4. "Zestien kopieen van "Tamarinde"", Amigoe, 16 juni 1964. Geraadpleegd op 29 augustus 2021.