Piramide van Sahoere

In dit artikel zullen we de impact van Piramide van Sahoere op verschillende gebieden van de hedendaagse samenleving onderzoeken. Piramide van Sahoere is al tientallen jaren het onderwerp van studie en controverse, en de invloed ervan reikt van de populaire cultuur tot de wereldpolitiek. Door de analyse van Piramide van Sahoere zullen we beter kunnen begrijpen hoe het de manier heeft gevormd waarop we leven, denken en omgaan met de wereld om ons heen. Vanaf het begin tot aan de toekomstige projectie blijft Piramide van Sahoere een onderwerp van debat en reflectie, en dit artikel heeft tot doel de verschillende perspectieven te onderzoeken die rond dit fenomeen bestaan.

Piramide van Sahoere
De ruïne van de piramide van Sahoere
De ruïne van de piramide van Sahoere
Egyptische naam
Hiërogliefen
<
raD61G43
>N28G29O24
Transliteratie Chaiba Sahoera
Vertaling "Sahoere's ba is luisterrijk of glanst" of "Sahoere's ba is verschenen"[1]
Details
Locatie Aboesir
Voltooid (ca. 2500 v. Chr.)
5e dynastie van Egypte
Opdrachtgever Farao Sahoere
Soort piramide Echte piramide (ruïne)
Bouwmateriaal Kalksteen, Graniet
Breedte 78,5 x 78,75 meter
Oorspr. hoogte 48 meter
36 meter (huidig)
Egyptische piramide
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

De Piramide van Sahoere is de eerste piramide die werd gebouwd in Aboesir in opdracht van farao Sahoere. De hoogte was ooit 48, maar nu slechts nog 36 meter. De zijden hebben een lengte van 78,5 m. De piramide is in het oude Egypte bekend onder de naam: De ba van Sahoere is verschenen.

Piramide

Schematische weergave van de piramide
Schematische weergave

De piramide is gebouwd aan de rand van de woestijn op een kleine heuvel ongeveer 20 meter boven het niveau van de Nijlvallei. De kern van de piramide had vroeger zes lagen van kalksteen. De piramide was bedekt met grote blokken van fijn witte kalksteen uit de steengroeven vlak bij de huidige stad Maasara. De ingang komt uit in een kleine ontvangstruimte vlak bij een portcullis van paars graniet. Daarna gaat de gang omhoog en komt uit in de kamer waar de sarcofaag stond. In de ruïnes van de piramide vond men steenfragmenten, mogelijk overblijfselen van de basalten sarcofaag van de koning.

Overige gebouwen

De ingang van de piramide is aan de noordzijde en aan de oostzijde stonden de Dodentempel en de Daltempel. De Dodentempel heeft talrijke bas-reliëfs die ook nog vandaag te zien zijn. Naast de piramide is er ook nog de cultuspiramide, met een eigen ommuring en een kern van twee lagen. De piramide heeft een dalende gang die naar de kern van de piramide leidt.

Galerij

Zie ook

Bronnen