Pieterburen

In de wereld van vandaag is Pieterburen een zeer relevant onderwerp dat iedereen op verschillende manieren beïnvloedt. Of het nu gaat om een ​​actueel onderwerp, een beïnvloeder of een breed concept, Pieterburen heeft tot debatten geleid en de aandacht van de samenleving als geheel getrokken. In dit artikel zullen we Pieterburen diepgaand onderzoeken en de impact ervan op verschillende gebieden analyseren, van politiek tot populaire cultuur. Daarnaast zullen we onderzoeken hoe Pieterburen in de loop van de tijd is geëvolueerd en hoe het vandaag de dag nog steeds een relevant onderwerp is.

Pieterburen
Paiderboeren
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hoofdstraat Pieterburen, links het café Het wapen van Hunsingo (vervangen door Bij de buren van Pieter)
Pieterburen (Groningen)
Pieterburen
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Het Hogeland Het Hogeland
Coördinaten 53° 24′ NB, 6° 27′ OL
Algemeen
Oppervlakte 33,43[1] km²
- land 33,26[1] km²
- water 0,18[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
550[1]
(16 inw./km²)
Woning­voorraad 276 woningen[1]
Overig
Woonplaats­code 3423
Foto's
De Petruskerk van Pieterburen (2007)
De Petruskerk van Pieterburen (2007)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Pieterburen (Gronings: Paiderboeren) is een plaats in de gemeente Het Hogeland in het noorden van de Nederlandse provincie Groningen. De plaats telde in 2023 volgens het CBS 550 inwoners[1].

Pieterburen wordt voor het eerst in 1371 genoemd. In een oorkonde wordt gesproken over de parochianen van Sint Pieter in het nieuwe land. De eerste vermelding van de kerk van Pieterburen dateert van 1448.

Cultuur

Even ten noorden van het dorp stond tot 1903 de borg Dijksterhuis, de laatste Groninger borg die werd afgebroken. Bij de sloop zijn de stenen van de borg gebruikt voor de bouw van huizen in Pieterburen.

Bezienswaardigheden

Zoutdiapier

  • Onder Pieterburen ligt een zoutdiapier in de Zechstein-formatie tussen ca. 220 en 3050 meter onder NAP.[2] Pogingen van het Franse bedrijf EDF om middels proefboringen te onderzoeken of het steenzout hieruit kon worden gewonnen om er vervolgens aardgas in op te slaan[3], werden in 2012 na 2 jaar opgegeven na groot protest onder de bevolking.[4]

Afbeeldingen

Bloemenschilderij, Theo Leijdekkers

Sport en recreatie

Geboren

Zie de categorie Pieterburen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.