In de wereld van vandaag is Perliet (gesteente) een zeer relevant onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en interesses. Of het nu vanwege de impact ervan op de samenleving, de economie of de populaire cultuur is, Perliet (gesteente) is een constant gespreksonderwerp en een punt van analyse geworden voor zowel academici, experts als nieuwsgierigen. Door de jaren heen is Perliet (gesteente) geëvolueerd en heeft het tot diepgaande debatten geleid, evenals tot belangrijke ontwikkelingen die mijlpalen in de geschiedenis hebben gemarkeerd. In dit artikel zullen we proberen de verschillende facetten van Perliet (gesteente) te onderzoeken en de invloed ervan op ons leven te analyseren.
Perliet is een soort vulkanisch glas.
In zijn natuurlijke, "ruwe" vorm heeft het een dichtheid van zo'n 1100 kg/m³. Als het tot 850-900 °C verhit wordt, zet het uit tot wel twintigmaal zijn oorspronkelijke volume. Dat komt doordat het bij die temperatuur zacht begint te worden (het is immers een glas) en het in het materiaal aanwezige water een groot aantal minuscule belletjes vormt. Daarbij worden er grote poriën gevormd, waardoor de dichtheid verlaagd wordt tot slechts 30-150 kg/m³. Het geëxpandeerde materiaal is helder wit, ten gevolge van de reflecties van de opgesloten belletjes.
Analyse: 70-75% SiO2, 12-15% Al2O3, 3-4% Na2O, 3-5% K2O, 0,5-2% Fe2O3, 0,2-0,7% MgO, 0,5-1,5% CaO, Gewichtsverlies bij verbranding 3-5%
Het geëxpandeerde materiaal kent diverse toepassingen: