Paula Fikkert

In de Paula Fikkert-wereld zijn er een oneindig aantal aspecten om te ontdekken en te verkennen. Vanaf het begin tot aan de huidige evolutie en ontwikkeling is Paula Fikkert het onderwerp geweest van belangstelling en studie door experts op verschillende gebieden. Door de geschiedenis heen heeft Paula Fikkert een onuitwisbare stempel op de samenleving gedrukt en de manier beïnvloed waarop we leven, denken en omgaan met onze omgeving. In dit artikel duiken we in de opwindende wereld van Paula Fikkert, verkennen we de verschillende facetten ervan en ontdekken we het belang ervan in ons dagelijks leven.

Johanna Paula Monique Fikkert (Nijverdal, 1965) is hoogleraar taalverwerving en fonologie en decaan aan de Faculteit der Letteren aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Ze studeerde linguïstiek en Nederlandse taal en letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar doctoreerde aan de Leidse universiteit.

Voor haar promotieonderzoek, On the development of prosodic structure (1994), verzamelde ze samen met Claartje Levelt in één jaar zo'n twintigduizend taaluitingen van twaalf kinderen in de leeftijd van 1 tot 3 jaar. Dit uitgebreide corpus (genaamd CLPF) was toen een van de grootste kindertaalverzamelingen ter wereld.

Paula Fikkert bouwde haar wetenschappelijke kennis uit via onder meer het onderzoek in het zogenoemde Babytaallaboratorium van het Nijmeegse Max Planck Instituut. De heel vroege taalontwikkeling, de taalklanken (de zogenaamde fonologische kant van taal) bij zeer jonge kinderen hebben haar aandacht.

Ze was meermaals gastprofessor (onder meer in Duitsland, Noorwegen en Brazilië) en is lid van verschillende wetenschappelijke verenigingen op het gebied van taal(verwerving).