In dit artikel zullen we Patricia Crone onderzoeken en diepgaand analyseren, een figuur/onderwerp/emotie/thema dat de aandacht en nieuwsgierigheid heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en achtergronden. Patricia Crone is een fenomeen/trend/aspect dat grote belangstelling en debat heeft gegenereerd in de hedendaagse samenleving, en het is belangrijk om de impact en relevantie ervan in de wereld van vandaag te begrijpen. Op deze pagina's zullen we verschillende aspecten en perspectieven van Patricia Crone onderzoeken, van de oorsprong en evolutie tot de invloed ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven. Met de hulp van experts en getuigenissen zullen we proberen licht te werpen op dit fascinerende/fascinerende/controversiële onderwerp, met als doel een completer en verrijkend beeld te geven van Patricia Crone.
Patricia Crone (Kyndeløse Sydmark, Lejre, 28 maart 1945 – Princeton, 11 juli 2015) was een Deense historica, gespecialiseerd in de vroege geschiedenis van de islam en werkzaam aan het Institute for Advanced Study in Princeton (New Jersey). Als een productief schrijfster zette zij vraagtekens bij het traditioneel aanvaarde verhaal van de vroege geschiedenis van de islam.
Crone promoveerde in 1974 tot Doctor of Philosophy (Ph.D.). Ze werkte als onderzoekster aan het Warburg Institute in Londen, als lector in Oxford en Cambridge en sinds 1997 in Princeton als hoogleraar.
Met haar collega Michael Cook verschafte ze een analyse van de vroegste islamitische geschiedenis door zich te richten op de nog overgebleven verslagen van de islamitische opkomst, die geschreven waren in het Armeens, Grieks, Aramees en het Syrisch door ooggetuigen van de opkomst van de islam in het Midden-Oosten. Zij poneerde dat het beeld van de islam zoals dat uit deze (niet-neutrale) bronnen naar voren komt, in essentie neerkomt op een opstand van stammen tegen het Byzantijnse en Perzische Rijk met diepe wortels in het jodendom, en dat Arabieren en Joden bondgenoten waren binnen de overwinnende groepen. In latere uitingen (zie interview) lijkt zij dit toch wat minder scherp te stellen.
In 2013 ontving Crone een eredoctoraat van de Universiteit Leiden.