Dit artikel gaat in op het onderwerp Parkeer en reis, dat in de loop van de tijd op verschillende gebieden en contexten onderwerp van belangstelling en debat is geweest. Parkeer en reis is het onderwerp van onderzoek geweest door verschillende deskundigen en heeft de belangstelling van een breed publiek gewekt. Gedurende dit schrijven zullen verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot Parkeer en reis worden geanalyseerd, met als doel een alomvattende en alomvattende visie op dit onderwerp te bieden. Op dezelfde manier zullen de implicaties en repercussies die Parkeer en reis op verschillende gebieden heeft gehad, worden onderzocht, evenals de relevantie ervan vandaag de dag.
Een parkeer en reis-voorziening (Engels: park and ride), vaak aangeduid als P&R of P+R, is een parkeervoorziening bij een halte of station die bedoeld is voor automobilisten die vervolgens met het openbaar vervoer verder reizen. Ook in de buurt van opritten van autosnelwegen worden parkeervoorzieningen aangelegd waar automobilisten kunnen overstappen op het openbaar vervoer of carpool-reizen.
De aanleg van deze infrastructuur wordt gezien als een middel om de congestie te verminderen. Tevens is het een middel om in niet-stedelijke gebieden de efficiëntie van openbaarvervoernetwerken te verhogen.
Afhankelijk van het doelpubliek onderscheidt men drie types:
Een groter parkeerterrein buiten het stadscentrum, dat specifiek voor reizen naar de binnenstad is bedoeld, wordt soms transferium genoemd. Hier kan men voordelig parkeren en met de bus, fiets, trein, tram of metro naar het stadscentrum reizen of naar een bedrijventerrein. Het verschil tussen een transferium en een P+R-terrein is dat een P+R-terrein alleen een parkeerplaats is op een locatie bij een ov-knooppunt en een transferium een parkeerplaats is voor reizen naar het stadscentrum. Er zijn enkele transferia in Nederland die ook voor bedrijven worden gebruikt, dit wordt gecombineerd met het doel van een gewone P+R-terrein. Zo'n uitgebreid transferium wordt ook wel een mobiliteitshub genoemd.
In Vlaanderen wordt met transferium een groot ov-knooppunt bedoeld waar men kan overstappen tussen verschillende vervoersmodi.