Parapluutjesmos

In de wereld van vandaag is Parapluutjesmos een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een groot aantal mensen. Of het nu vanwege zijn impact op de samenleving, zijn invloed op de populaire cultuur of zijn belang op academisch gebied is, Parapluutjesmos heeft een reeks debatten en reflecties opgeleverd die het verdienen om in detail te worden geanalyseerd. In dit artikel willen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Parapluutjesmos, van de oorsprong en evolutie ervan tot de mogelijke implicaties ervan in de toekomst. Door middel van een uitgebreide en kritische analyse zullen we proberen onze kennis van Parapluutjesmos te verdiepen en de relevantie ervan vandaag de dag te begrijpen.

Parapluutjesmos
Parapluutjesmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (planten)
Onderrijk:Embryophyta (landplanten)
Stam:Marchantiophyta
Klasse:Hepaticae (levermossen)
Orde:Marchantiales
Familie:Marchantiaceae (parapluutjesmosfamilie)
Geslacht:Marchantia
Soort
Marchantia polymorpha
L. (1753)
Thallus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Parapluutjesmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Parapluutjesmos (Marchantia polymorpha) is een soort levermos uit het geslacht Marchantia.

Etymologie

De triviale naam 'parapluutjesmos' dankt de plant aan de archegonioforen, de (vrouwelijke) dragers van archegoniën. De soortaanduiding polymorpha komt van het Oudgrieks πολύμορφος (polumorphos), 'veelvormig'.

Determinatie

Levenscyclus

De plant heeft, als alle levermossen, geen wortels of vaatsysteem. Aan de onderzijde van de plant zitten er rizoïden, die als hechtdraden fungeren en in tegenstelling tot wortels geen water en voedingsstoffen opnemen.

Ecologie

Parapluutjesmos komt voor op eutrofe, min of meer vochtige en min of meer ruderale standplaatsen in de volle zon tot in de schaduw. Ook in ietwat zilte milieus is parapluutjesmos te vinden.

Syntaxonomie

Parapluutjesmos staat te boek als kensoort voor de smaragdsteeltjes-klasse.

Verspreiding

Parapluutjesmos kent een kosmopolitische verspreiding. In Nederland en Vlaanderen is de soort zeer algemeen en komt in alle floradistricten voor.

Fotogalerij

Zie de categorie Marchantia polymorpha van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.