In de wereld van vandaag is Paleomagnetisme een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele planeet. Sinds zijn opkomst heeft Paleomagnetisme op verschillende gebieden een grote impact gehad, met verhitte debatten en tegenstrijdige meningen tot gevolg. De relevantie ervan valt niet te ontkennen, aangezien de invloed ervan zich uitstrekt tot uiteenlopende terreinen als politiek, technologie, cultuur, wetenschap en de samenleving in het algemeen. Paleomagnetisme heeft een diepe stempel gedrukt op de recente geschiedenis, door gevestigde paradigma's uit te dagen en nieuwe perspectieven te bieden op de uitdagingen van de hedendaagse wereld. In dit artikel zullen we de vele facetten van Paleomagnetisme analyseren en de betekenis ervan in de huidige context verkennen.
Paleomagnetisme is in de geologie of geofysica de wetenschap betreffende de gerichtheid van het magnetisch veld in gesteente. Daarin aanwezige mineralen nemen de richting aan van het aardmagnetisch veld op het moment van vorming van het gesteente dat als gevolg daarvan ook zelf zwak magnetisch is. Zo kan worden bepaald op welke plaats op aarde het gesteente is gevormd. Als gevolg van platentektoniek bewegen gesteenten zich met de continenten mee over het aardoppervlak, zodat als de ouderdom van gesteente bekend is, op basis van paleomagnetisme de bewegingen van de continenten kan worden gereconstrueerd.
In Nederland wordt paleomagnetisch onderzoek gedaan door het departement Aardwetenschappen van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Het laboratorium bevindt zich in het Fort Hoofddijk in de botanische tuin van de universiteit. Het gebouw is vanwege de aard van het onderzoek ijzer-vrij gebouwd.