In dit artikel zullen we de impact en invloed van PID-regelaar op de hedendaagse samenleving onderzoeken. Sinds zijn opkomst heeft PID-regelaar de aandacht getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld en heeft het een prominente plaats verworven in de populaire cultuur. Door de jaren heen heeft PID-regelaar zijn vermogen getoond om meningen te vormen, bewegingen te inspireren en gevestigde normen ter discussie te stellen. In deze zin is het van cruciaal belang om zorgvuldig te onderzoeken hoe var1 heeft bijgedragen aan de evolutie van de samenleving in verschillende aspecten, van politiek en economie tot de artistieke sfeer en individuele expressie. Dit artikel heeft tot doel licht te werpen op de fundamentele rol die PID-regelaar heeft gespeeld in ons dagelijks leven en de invloed ervan op de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen.
Een proportionele, integrerende en differentiërende regelaar of PID-regelaar is een modulerende regeling in regelkringen waarmee terugkoppeling wordt gegeven om een proces naar de instelwaarde te brengen.
De regeling gaat uit van het verschil tussen de instelwaarde en meetwaarde, het foutsignaal, hoe lang het duurt om de instelwaarde te bereiken en hoe snel de meetwaarde verandert:
De differentiërende term werkt minder intuïtief dan de proportionele en integrerende term en wordt daarom minder gebruikt dan de twee voorgaande. Er zijn ook regelalgoritmen waarbij de D-actie niet aan de hand van het foutsignaal maar aan de hand van wijzigingen in de meetwaarde bepaald wordt. Op deze manier reageert de regeling rustiger bij verstellen van de instelwaarde.
De PID-regelaar gebruikt het volgende regelalgoritme voor de uitgang u(t):
waarin het foutsignaal e(t) het verschil is van de proceswaarde PV(t) en het setpunt SP(t)
Dit is eenvoudig te schrijven met Laplacetransformatie:
Dikwijls gebruikt men in plaats van de versterking Kr de proportionele band
Er bestaan ook PID-regelaars die gebruik maken van de parallelle vorm[1] waarbij de integraalterm en de differentiaalterm niet tussen haakjes staan:
Het voordeel van deze variant van de overdrachtsformule is dat de proportionele term Kr veranderd kan worden zonder dat dat invloed heeft op de integraalterm en de differentiaalterm.
De regelaar komt in verschillende uitvoeringen voor:
Om een PID-regelaar op een goede manier te laten reageren op verstoringen in het proces en op wijzigingen in de instelwaarde zijn er verschillende methodes ontwikkeld om een goede (of op z'n minst acceptabele) waarde voor de parameters te bepalen. Omdat de criteria waarop ingesteld wordt verschillend kunnen zijn voor verschillende regelingen zijn er verschillende afstelmethodieken.
In de jaren 1940 hebben John G. Ziegler en Nathaniel B. Nichols proefsgewijs afstelregels voor het correct instellen van een P-, PI- en PID-regelaar ontwikkeld, zodat deze op acceptabele wijze op verstoringen kan reageren zonder dat er instabiliteit in het systeem ontstaat.
Er zijn twee soorten afstelregels van Ziegler-Nichols: die met open kring en die met gesloten kring.
Een open regelkring is gebaseerd op het feedforward-principe.
Bij de regels met open kring moet de regelaar afgeschakeld worden. Dan wordt aan de ingang een stap q aangelegd. De uitgang reageert na een dode tijd Tl en gaat dan met tijdsconstante Tr naar een waarde G q. Dan raden Ziegler en Nichols deze afstellingen aan:
Naast Ziegler-Nichols zijn er ook afstelregels van Cohen-Coon gebaseerd op de open kring.
Voor een P-regelaar:
Voor een PI-regelaar:
Voor een PID-regelaar:
Een gesloten regelkring is gebaseerd op het feedback-principe.
Bij de regels met gesloten kring blijft de regelaar, maar worden zijn D- en I-functies uitgeschakeld: Ti = ∞, Td = 0. Nu wordt de versterking Kr opgeschroefd tot de waarde Ku waarbij de proceswaarde oscilleert met periode To. Dan raden Ziegler en Nichols aan:
Voor een P-regelaar:
Voor een PI-regelaar:
Voor een PID-regelaar:
Naast deze twee regels zijn er nog andere afstelregels. Afhankelijk van de gewenste regelkarakteristiek kan bijvoorbeeld ook Lambda-tuning gebruikt worden. Een adaptieve regeling is ook een zelfregelende regelaar.