Tegenwoordig is Overslaghaven een onderwerp van grote relevantie en interesse voor een breed spectrum van de bevolking. Van de impact ervan op de samenleving tot de invloed ervan op de wereldeconomie heeft Overslaghaven op verschillende gebieden tot debatten en controverses geleid. Door de geschiedenis heen is Overslaghaven het onderwerp geweest van studie en analyse door experts in verschillende disciplines, wat heeft bijgedragen aan de verspreiding van informatie en meningen over deze kwestie. In dit artikel zullen we ons verdiepen in de opwindende wereld van Overslaghaven en de vele facetten ervan verkennen, met als doel een compleet en verrijkend inzicht te geven in dit intrigerende onderwerp.
Een overslaghaven is een haven die bestemd is voor het overbrengen ('overslaan') van goederen die met schepen zijn aangevoerd, naar andere modaliteiten, zoals van zeeschepen naar binnenvaartschepen (of een andere vervoerwijze). Ook kunnen de goederen tijdelijk worden opgeslagen om later verder te worden vervoerd.
De grootste overslaghavens voor zeeschepen in Nederland zijn:
In België zijn dat:
Met de opkomst van het containervervoer ontstond de behoefte om de haventerreinen aan de kust te ontlasten door in het binnenland binnenvaartterminals op te richten, waar de containers kunnen worden gebracht en gehaald door de transporteurs. Tussen de haventerreinen en de terminals worden de containers vervoerd door de binnenvaart.
Nederland telt meer dan 30 binnenvaartterminals, waar voornamelijk containers worden overgeslagen.[1] België telt zo'n 20 binnenvaartterminals.[2] Internationaal zijn dat er meer dan 60 in Europa.