Oscar Abendanon

In de wereld van vandaag speelt Oscar Abendanon een fundamentele rol in de samenleving, of het nu gaat om een ​​referentiepunt in de geschiedenis, als protagonist van een onderwerp van algemeen belang of als een relevant personage vandaag de dag. De invloed ervan strekt zich uit tot meerdere aspecten van het dagelijks leven en de relevantie ervan kan niet worden genegeerd. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van Oscar Abendanon en de impact ervan op verschillende terreinen, van cultuur tot politiek, technologie en economie. Door middel van een alomvattende analyse zullen we proberen de redenen te ontdekken achter zijn opmerkelijke invloed en de plaats die het inneemt in de moderne samenleving.

Oscar Wladimir Abendanon (Paramaribo, 8 september 191316 augustus 2008) was een Surinaams jurist. Hij is afgestudeerd in de rechten en is lange tijd werkzaam geweest bij het Hof van Justitie waar hij het via griffier bracht tot vicepresident.

Begin 1979 liepen de spanningen op tussen met name de onderofficieren aan de ene kant en de legerleiding en de politici aan de andere kant. Premier en tevens minister van Defensie Henck Arron besloot daarop een onderzoekscommissie in te stellen bestaande uit:

Deze commissie ging in maart van dat jaar onder leiding van de intussen gepensioneerde Abendanon aan het werk. Nadat de commissie-Abendanon ongeveer een half jaar later met aanbevelingen was gekomen werd daar door de politici niets mee gedaan en hun rapport werd geheim verklaard. Als er wel wat met de aanbevelingen was gebeurd had de Sergeantencoup in februari 1980 mogelijk voorkomen kunnen worden.

In september 1980 werd een Bijzonder Gerechtshof geïnstalleerd waarvan hij de president werd. In december van dat jaar werden alle leden van dit hof ontslagen; mogelijk omdat de militaire leiding vond dat de door Abendanon opgelegde straffen te licht waren.

Hij overleed in 2008 op 94-jarige leeftijd.