Osbroek

In dit artikel gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Osbroek. Vanaf de oorsprong tot de huidige evolutie, via de vele facetten en toepassingen in verschillende contexten, zullen we ons onderdompelen in een gedetailleerde reis die ons in staat zal stellen het belang en de impact ervan op de samenleving volledig te begrijpen. Osbroek is een onderwerp dat in de loop van de tijd de belangstelling van velen heeft gewekt, en in dit artikel zullen we de meest relevante aspecten ervan onderzoeken, de mogelijke toekomstige implicaties ervan ontdekken en de relevantie ervan in de wereld van vandaag analyseren. Het maakt niet uit of u een expert in het onderwerp bent of dat u zich er net in begint te verdiepen, dit artikel zal u waardevolle informatie verschaffen en u uitnodigen om dieper in het opwindende universum van Osbroek te duiken.

Osbroek
Natuurgebied
Osbroek (België)
Osbroek
Situering
Land België
Coördinaten 50° 55′ NB, 4° 3′ OL
Informatie
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Foto's
Osbroek
Osbroek onderdeel van Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuid-Vlaamse bossen
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Oost-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Sitecode (Europees) BE2300007

Het Osbroek is een beschermd natuurgebied, dat bijna 25 ha groot is, in de omgeving van de Belgische stad Aalst.

Ligging

Het natuurgebied Het Osbroek situeert zich tussen Aalst en Erembodegem. Het noordelijk deel werd ingenomen door de aanleg van het stadspark en de stedelijke sportterreinen van Aalst. Het overblijvende gedeelte zit gevat tussen het industriegebied aan de Dender en de woongebieden aan de autosnelweg Oostende-Brussel. Het natuurgebied is een Europees erkend Natura2000-gebied (Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuid-Vlaamse bossen).

Beschrijving

Het Osbroek is een overblijfsel van polderlandschap dat wegens een gebrekkige ontwatering en vooral na het verhogen van de Denderdijken van waterziek tot moerassig evolueerde. In deze natte omgeving wisselden weiden af met elzenbroek en aanplant van populier. Op de opgehoogde delen werden vooral berken aangeplant. Door afgravingen, ophogingen, stortingen en het dempen van vijvers is het oorspronkelijke biotoop sterk verstoord. Op deze terreiningrepen treft men vooral storings- en nitrofiele vegetatietypen aan. Niettemin behield het Osbroek een landschappelijke en wetenschappelijke waarde. Als bosgebied vormt het samen met het stadspark een belangrijke groenvoorziening midden de woonkernen van Groot-Aalst; het is toegankelijk via de paden en wandelnetwerk Dendervallei Noord.