Orkut

Tegenwoordig is Orkut een onderwerp van grote relevantie en interesse. Sinds zijn ontstaan ​​heeft het de aandacht van veel mensen getrokken en is het op verschillende terreinen een discussiepunt geworden. Dit fenomeen heeft de belangstelling gewekt van zowel experts als enthousiastelingen, waardoor een uitgebreid debat over de implicaties en consequenties ervan is ontstaan. Orkut heeft bewezen een aanzienlijke impact te hebben op de moderne samenleving, en de invloed ervan wordt steeds duidelijker in verschillende aspecten van het dagelijks leven. In dit artikel zullen we Orkut en de relevantie ervan in de huidige context grondig onderzoeken, waarbij we de evolutie, uitdagingen en mogelijke toekomstscenario's ervan analyseren.

Orkut
Logo
Orkut
Type Sociale netwerksite
Taal Meertalig
Registratie Noodzakelijk (Google-account)
Eigenaar Google Inc.
Auteur(s) Orkut Büyükkökten
Opgericht 22 januari 2004
Status Stopgezet
Link Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Orkut was een virtuele gemeenschap die ontwikkeld werd om gebruikers te helpen bij het vinden van nieuwe vrienden en onderhouden van bestaande relaties enerzijds en om gegevens over de deelnemers te verzamelen anderzijds.[1]

Orkut is stilletjes gelanceerd op 22 januari 2004 door zoekmachine-fabrikant Google Inc. De dienst is ontwikkeld door de Turkse designer Orkut Büyükkökten[2] als een vrij project tijdens zijn werk bij Google. Systemen als Orkut staan over het algemeen bekend als sociale netwerken of virtuele gemeenschappen.

Iedere deelnemer aan Orkut kon een community starten, dit was een soort forum op de site dat over een bepaald onderwerp gaat. Aan de community's waar een gebruiker aan deelneemt kon men enigszins zien welke interesses die persoon heeft. Er waren community's voor steden zoals Amsterdam en Londen, voor universiteiten zoals de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam, voor huisdieren zoals de kat en hond, enzovoorts.

Nieuwe leden werden alleen op Orkut toegelaten (in elk geval tijdens de testfase) op uitnodiging van iemand die al een gebruiker was, zoals ook het geval was bij de introductie van Gmail. Dit had tot gevolg dat sommige gebruikers tijdens de testfase via veilingsites zichzelf aanboden om mensen lid te maken tegen betaling.

Orkut had ongeveer 120 miljoen geregistreerde gebruikers.

Op 30 juni 2014 maakte Google bekend dat Orkut op 30 september 2014 zou worden gesloten. Het bedrijf wilde zich meer focussen op Google+, Blogger en Youtube.[3]

Noten