Oranjeriviersoevereiniteit

In de wereld van vandaag is Oranjeriviersoevereiniteit een steeds relevanter onderwerp geworden. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering heeft Oranjeriviersoevereiniteit een ongekend belang verworven in de moderne samenleving. Vanaf het begin tot aan de impact ervan vandaag de dag is Oranjeriviersoevereiniteit het voorwerp geweest van studie, debat en belangstelling van verschillende sociale actoren. In dit artikel zullen we de relevantie en implicaties van Oranjeriviersoevereiniteit in verschillende aspecten van ons dagelijks leven onderzoeken, van de invloed ervan op de economie tot de impact ervan op cultuur en interpersoonlijke relaties. Door middel van gedetailleerde analyse zullen we de verschillende facetten van Oranjeriviersoevereiniteit onderzoeken en de rol ervan in het vormgeven van de wereld van vandaag.

Orange River Sovereignty
Kolonie van het Britse Rijk
 Republiek Winburg-Potchefstroom
 Adam Koksland
1848 – 1854 Oranje Vrijstaat 
Kaart
Begin jaren 1850
Begin jaren 1850
Algemene gegevens
Hoofdstad Bloemfontein
Talen Engels
Nederlands/Afrikaans
Zuid-Sotho
Zoeloe
Regering
Regeringsvorm Kolonie

De Oranjeriviersoevereiniteit was een Britse kolonie in Zuidelijk Afrika van 1848 tot 1854. Het was de voorloper van de Boerenrepubliek Oranje Vrijstaat.

Geschiedenis

De kolonie werd uitgeroepen door Harry Smith op 3 februari 1848. Voor die tijd stond het gebied bekend als Transoranje en maakte de stad en het gebied rond Winburg deel uit van de Republiek Winburg-Potchefstroom, die door de annexatie ophield te bestaan.

Transoranje was in het zuiden bevolkt door Griekwa (Adam Koksland) en in het noorden door de Nederlandstalige Voortrekkers die met de Grote Trek juist waren weggetrokken voor Britse overheersing. Daarom kwamen ze onder leiding van Andries Pretorius in opstand, resulterend in de Slag bij Boomplaats die door de Voortrekkers werd verloren.

Op 23 februari 1854 werd het Contract van Bloemfontein getekend waarmee het Verenigd Koninkrijk de regering alsnog overdroeg aan de Boeren. Hiermee werd de Oranje Vrijstaat onafhankelijk.