Ophioglossales

In de wereld van vandaag heeft Ophioglossales een ongekende relevantie verworven in verschillende aspecten van het dagelijks leven. Van zijn impact op de politiek tot zijn invloed op de technologie: de aanwezigheid van Ophioglossales op het wereldtoneel valt niet te ontkennen. In dit artikel zullen we de verschillende dimensies onderzoeken waarin Ophioglossales zich manifesteert, waarbij we de evolutie ervan in de loop van de tijd en de impact ervan op de moderne samenleving analyseren. Door deze analyse zullen we het belang van Ophioglossales en de rol ervan bij het vormgeven van de wereld van vandaag beter kunnen begrijpen.

Ophioglossales
Ophioglossales
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Psilotopsida
Orde
Ophioglossales
Newman (1840)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ophioglossales op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ophioglossales is een orde van varens. De juiste plaatsing van deze orde is onderwerp van discussie.

Kenmerken

Ophioglossales worden gekenmerkt door kortlevende sporen die gevormd worden in sporendoosjes zonder annulus. De sporendoosjes worden gedragen op een vruchtbare sporenaar of sporofoor, die een gemeenschappelijke steel deelt met het onvruchtbare blad of trofofoor. De gametofyt leeft ondergronds, en kan in slechte omstandigheden tot twintig jaar overleven zonder een sporofyt te vormen.

Taxonomie

In de 23e druk van de Heukels worden de Ophioglossales naast de Filicales in de klasse Pteropsida geplaatst. Dit is een vrij opmerkelijk verschil met de 22e druk toen de familie Ophioglossaceae (addertongfamilie) nog "gewoon" tussen de andere varens geplaatst werd.

In de taxonomische beschrijving van Smith en anderen uit 2006 worden de Ophioglossales naast de orde Psilotales in een aparte klasse Psilotopsida geplaatst, als zustergroep van de andere varens[1].

De orde omvat slechts één familie, de Ophioglossaceae, die in sommige classificaties in twee of drie families wordt gesplitst, de addertongen of Ophioglossaceae, de maanvarens of Botrychiaceae en de monotypische familie Helminthostachyaceae.

De orde telt ongeveer tachtig soorten.