Tegenwoordig is Ondernemingsrecht een relevant onderwerp geworden in de moderne samenleving. Met de vooruitgang van de technologie en de voortdurende veranderingen op sociaal gebied heeft var1 een aanzienlijk belang verworven dat niet over het hoofd kan worden gezien. Om dit fenomeen beter te begrijpen, is het noodzakelijk om de verschillende dimensies ervan te analyseren, van de implicaties ervan in het dagelijks leven tot de impact ervan op de economie en de politiek. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Ondernemingsrecht en de invloed ervan op ons dagelijks leven onderzoeken, om zo een alomvattend beeld te geven van de relevantie ervan vandaag de dag.
Ondernemingsrecht is een onderdeel van het privaatrecht, dat zich bezighoudt met rechtspersonen en dan toegespitst op bedrijven met winstoogmerk, dus ondernemingen. De stichting valt daar veelal buiten.
Het ondernemingsrecht wordt vaak nog onderverdeeld in rechtspersonenrecht en vennootschapsrecht. Het vennootschapsrecht gaat dan alleen over de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap. Het rechtspersonenrecht is veel ruimer en gaat over alle rechtspersonen, waaronder dus ook de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap. Ondernemingsrecht wordt vaak als apart onderdeel gezien van handelsrecht.
Er zijn ondernemingsrecht advocaten die een nog ruimere definitie van ondernemingsrecht aanhouden. Zij zien bijvoorbeeld het contractrecht ook als onderdeel van het ondernemingsrecht.
In het rechtspersonenrecht, vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek deel 2, worden juridische structuren die rechtspersoonlijkheid hebben behandeld.
Een vennootschap is een ondernemingsvorm waarbij de onderneming of het bedrijf al dan niet een zelfstandige juridische en fiscale entiteit vormt, al naargelang de gekozen rechtsvorm.
Voor Nederland zie verder Nederlands rechtspersonenrecht.