In de wereld van vandaag is Oemma een onderwerp dat de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is Oemma een relevant onderwerp geworden voor verschillende delen van de samenleving. Van de impact ervan op de gezondheid tot de invloed ervan op de economie, Oemma heeft tot veel discussie en een breed scala aan meningen geleid. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven op Oemma onderzoeken en het belang ervan in de huidige context bespreken. Van zijn historische oorsprong tot zijn mogelijke toekomstige implicaties: Oemma is een onderwerp dat niemand onverschillig laat.
Moslims als percentage van de bevolking, per land (2008)
De oemma of ummah (Arabisch: الامة الاسلامية Al-Ummah al-islamiyya of kortweg: Al-Ummah) is de wereldwijde islamitische gemeenschap. De oemma wordt gezien als een wereldwijde eenheid, waartoe die landen worden gerekend waar de islam de hoofdgodsdienst is, of algemener, die personen die moslim zijn.
Geschiedenis
De gemeenschap heeft een geschiedenis van bijna veertien eeuwen. Slechts in de eerste paar eeuwen van haar bestaan vormde het een politieke eenheid al vonden toen ook geregeld fitna's of onderlinge oorlogen plaats. Van de oemma wordt al gesproken in de Koran en de profeet Mohammed was de eerste leider van de oemma.
Aan het hoofd van de oemma stond tot 1924 een kalief of opvolger. In dat jaar werd het kalifaat afgeschaft. Door sommige fundamentalistische moslims wordt eenheid in de oemma gezien als een ideaal dat opnieuw gerealiseerd moet worden. Hun ideaal is de terugkeer van de kalief die zowel wereldlijke als religieuze macht heeft en de bijbehorende herinvoering van de sharia.
Naar het noorden en oosten verspreidde de islam zich in Turkije (via Turkije naar Kreta, Cyprus en de Balkan), Centraal-Azië, Afghanistan, Pakistan, een deel van China en India. Via India en over zee vanuit Jemen bereikte de islam ook de Filipijnen, Maleisië en Indonesië. Indonesië is momenteel het grootste moslimland: hier wonen meer moslims dan in de hartlanden van de islam.
Landen
In de volgende landen/streken is de islam de staatsgodsdienst of een van de hoofdgodsdiensten; zij worden tot de oemma gerekend. In de landen waar de islam en het publieke en/of politieke leven strikt gescheiden zijn, wordt verwezen naar het laïcisme.
De volgende landen en gebieden behoorden in het verleden (grotendeels) tot de islamitische wereld en/of hadden een aanzienlijk grote islamitische bevolking die in de loop der eeuwen afgeslankt is.