Nico Parlevliet

In de wereld van vandaag is Nico Parlevliet een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van veel mensen op verschillende terreinen. Van zijn impact op de samenleving tot zijn implicaties in het dagelijks leven: Nico Parlevliet heeft een relevante rol gespeeld in het publieke gesprek. Dit artikel probeert de verschillende facetten van Nico Parlevliet te onderzoeken, van de geschiedenis ervan tot de gevolgen ervan in de wereld van vandaag. Door middel van een gedetailleerde en doordachte analyse is het de bedoeling een alomvattende visie op Nico Parlevliet te bieden, om zo een dieper en verrijkend begrip van dit onderwerp te genereren.

Komproject door Nico Parlevliet te Mussel (1996)

Nicolaas (Nico) Parlevliet (Katwijk aan Zee, 4 maart 1948) is een Nederlandse beeldend kunstenaar.[1]

Leven en werk

Parlevliet volgde eerst de opleiding tot fotograaf aan de Fotovakschool te Den Haag (1969-1974). Vervolgens besloot hij om een opleiding in de beeldende kunst te gaan volgen en ging studeren aan de Academie Minerva te Groningen.[2] Na zijn studie vestigde Parlevliet zich als beeldend kunstenaar in Dordrecht.

Werk van Parlevliet was te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland, onder meer in België, Duitsland en Engeland. Zijn werk wordt gerekend tot de zogenaamde interactieve kunst. Verandering en zintuigelijke waarneming zijn daarbij sleutelbegrippen. Het TextielMuseum in Tilburg heeft werk van hem in de permanente collectie.

Voor de Oost-Groningse plaats Mussel realiseerde hij het komproject, een markering van de bebouwde kom bij de invalswegen van het dorp (zie afbeelding).

Bibliografie

  • Abma, Henk (tekst) Nocturnen: beelden voor blinden en zienden VIII - Eleonoor van Beusekom, Nico Parlevliet, Tako Postma (1994) uitg. Stichting Collage, Kortenhoef ISBN 90-800848-4-0 (met geluidscassette)
Zie de categorie Nico Parlevliet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.