Nederlandsche Suikerraffinaderij

Tegenwoordig is Nederlandsche Suikerraffinaderij een onderwerp dat aanwezig is in de levens van veel mensen. Naarmate de tijd verstreek, is Nederlandsche Suikerraffinaderij relevanter geworden en heeft het de interesse gewekt van zowel experts als hobbyisten. De invloed ervan bestrijkt verschillende gebieden, van mode tot technologie, en de impact ervan kan worden waargenomen op uiteenlopende gebieden als de politiek, cultuur en de samenleving in het algemeen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Nederlandsche Suikerraffinaderij en proberen de rol ervan in de wereld van vandaag te begrijpen. Vanaf de oorsprong tot de evolutie en de projectie ervan in de toekomst zullen we ons verdiepen in dit fascinerende onderwerp met als doel licht te werpen op de implicaties en het belang ervan vandaag de dag.

De NV Nederlandsche Suikerraffinaderij was een bedrijf in Amsterdam dat ruwe rietsuiker verwerkte tot geraffineerde suiker.

Het bedrijf is ontstaan door toedoen van C. de Bruyn die vanaf 1820 eigenaar was van een kleine suikerraffinaderij op de Lijnbaansgracht. In 1834 schafte hij een stoominstallatie aan, voor proceswarmte (om door ijzere stoombuizen de hitte door de geheele fabryk te leiden) en mechanische energie (eene machine van 6 paardenkrachten). In 1834 kocht hij twee aanpalende suikerraffinaderijen op.

Zijn drie zoons namen het bedrijf over en er werd uitgebreid, waartoe de resterende panden in het blok werden opgekocht en gesloopt. Het aantal stoomketels nam toe tot zeven in 1841. In dit jaar werd 25 kton ruwe rietsuiker verwerkt. De heren namen het er goed van want ze hebben prachtige stallen doen bouwen, een groot aantal Engelsche paarden, Engelsche rijknechts doen overkomen ... hetgeen bij velen geheime afgunst wekt. In 1843 werd tegenover de bestaande raffinaderij een nog grotere gebouwd, op Bolwerk osdorp. Deze fabriek ging in 1846 in productie. Dag en nacht werd gewerkt, en in de verlichting voorzag de Hollandsche Gaz-fabryk, die vanaf 1847 lichtgas ging leveren.

In hetzelfde jaar kwam de firma De Bruyn in financiële problemen. Ze ging verder als NV Nederlandsche Suikerraffinaderij, waarvan de gebroeders De Bruyn nog wel directeur bleven. In 1857 trokken ze zich echter hieruit terug en in 1858 richtten ze te Zevenbergen de Commanditaire Sociëteit voor Landbouw en Industrie onder firma De Bruyn op, die de eerste beetwortelsuikerfabriek van Nederland zou zijn.

Externe bron