Nederland op het Eurovisiesongfestival 1960

In de wereld van vandaag is Nederland op het Eurovisiesongfestival 1960 een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Sinds zijn opkomst heeft Nederland op het Eurovisiesongfestival 1960 een intens en hartstochtelijk debat teweeggebracht, waarbij tegenstrijdige meningen naar voren zijn gekomen en een uitwisseling van ideeën is uitgelokt die het culturele en sociale panorama heeft verrijkt. Omdat var1 blijft resoneren in de hedendaagse samenleving, is het noodzakelijk om alle aspecten die verband houden met dit fenomeen volledig te onderzoeken, vanaf de oorsprong tot de mogelijke implicaties ervan in de toekomst. In dit artikel zullen we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Nederland op het Eurovisiesongfestival 1960, de vele facetten ervan onderzoeken en een panoramisch beeld bieden om de impact ervan op ons leven beter te begrijpen.

Eurovisiesongfestival 1960
Land Vlag van Nederland Nederland
Nationale selectie
Selectieproces Nationaal Songfestival 1960
Artiest Rudi Carrell
Lied Wat een geluk
Uitslag
Finale twaalfde (2 punten)

Nederland deed mee aan het Eurovisiesongfestival 1960, dat werd gehouden in Londen, Verenigd Koninkrijk.

Nationaal Songfestival 1960

Zie Nationaal Songfestival 1960 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Rudi Carrell tijdens het Nationaal Songfestival 1960 in Hilversum

De Nederlandse inzending werd gekozen via het Nationaal Songfestival, dat werd uitgezonden door de NTS. Er waren acht liedjes geselecteerd, die elk door twee verschillende artiesten werden gezongen. De deelnemers waren onder anderen Herman Emmink, Greetje Kauffeld, Annie Palmen, John de Mol sr en Rudi Carrell. De provinciale jury's kozen voor het nummer Wat een geluk dat werd gezongen door Palmen en Carrell. Een jury van presentatoren koos vervolgens voor de uitvoering van Carrell. Het lied werd geschreven door Willy van Hemert en Dick Schallies. Van Hemert schreef eerder de teksten van de winnende songfestivalnummers Net als toen (1957) en 'n Beetje (1959).

In Londen

Aan het Eurovisiesongfestival in Royal Festival Hall in Londen namen 13 landen deel. Rudi Carrell was als tiende aan de beurt. Het orkest stond onder leiding van Dolf van der Linden. Wat een geluk kreeg van de jury's van België en Italië beide een punt. Hij behaalde daarmee de twaalfde en voorlaatste plaats. Carrell was de eerste zanger die Nederland vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival. Frankrijk won met het lied Tom Pillibi gezongen door Jacqueline Boyer. Ze behaalde in totaal 32 punten.