Natal-dwergkameleon

In de wereld van vandaag is Natal-dwergkameleon een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een grote verscheidenheid aan mensen. Van experts in het veld tot het grote publiek: het belang van Natal-dwergkameleon kan niet worden onderschat. Door de jaren heen is Natal-dwergkameleon het onderwerp geweest van debat, onderzoek en analyse in tal van contexten, wat de aanzienlijke impact ervan op verschillende gebieden van de samenleving weerspiegelt. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Natal-dwergkameleon en de invloed ervan in de wereld van vandaag onderzoeken, waarbij we de relevantie, evolutie en de implicaties ervan voor het heden en de toekomst onderzoeken.

Natal-dwergkameleon
IUCN-status: Bedreigd[1] (2021)
Natal-dwergkameleon
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Bradypodion
Soort
Bradypodion thamnobates
Raw, 1976
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Natal-dwergkameleon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Natal-dwergkameleon[2] (Bradypodion thamnobates) is een hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).

Naam en indeling

De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst voorgesteld door Lynn R. G. Raw in 1976.[3] De wetenschappelijke soortaanduiding (thamno-bates) betekent vrij vertaald struik-kruiper.

Uiterlijke kenmerken

Deze soort bereikt een totale lichaamslengte tot ongeveer twintig centimeter, waarvan twee derde bestaat uit de lange staart. De kameleon is te herkennen aan de aan de stekelkam op de rug. Deze gaat vergezeld van enkele rijen stekels links en rechts ervan, maar met name de keelkam is een typisch kenmerk. Deze kam bestaat namelijk niet uit stekels, maar uit kleine huidflapjes. De kam op het achterhoofd steekt iets naar achteren en is meer naar de nek gelegen.

Op de flanken hebben zowel het mannetje als het vrouwtje twee sterk vergrote schubben. De kleuren verschillen behoorlijk omdat deze soort goed van kleur en patroon kan veranderen. De basiskleur is groen, met enkele donkere vlekken op de kop en flanken. Meestal is er een lichtere flankstreep zichtbaar die varieert van lichtgroen tot geel of wit, de keel is witgeel. De kam op het achterhoofd heeft een gele kleur en komt bij beide seksen voor. Omdat deze soort wat kleiner blijft, worden ook wat kleinere prooien buitgemaakt. op het menu staan insecten zoals vliegen en krekels.

Verspreiding en habitat

Deze soort komt endemisch voor in Zuid-Afrika, en alleen in de provincie KwaZoeloe-Natal.[3] De habitat bestaat uit vochtige tropische en subtropische bergbossen.[4] De kameleon leeft in streken waar het wat droger is en er weinig groene planten voorkomen. De hagedis heeft dan ook een voorkeur voor relatief schrale plekken, terwijl andere soorten kameleons juist graag tussen de dichte begroeiing schuilen. De Natal-dwergkameleon leeft in lagere struiken, en lijkt zich met name op te houden bij door de mens opgeworpen barrières zoals hekwerken, wegen en muren, waar het dier urenlang kan wachten op een prooi.

Beschermingsstatus

Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is de beschermingsstatus 'bedreigd' toegewezen (Endangered of EN).[4]

Bronvermelding