Nandayparkiet

In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Nandayparkiet en onderzoeken we de vele facetten en betekenissen ervan. Vanuit een historische tot een hedendaagse benadering zullen we analyseren hoe Nandayparkiet zijn stempel heeft gedrukt op verschillende aspecten van de samenleving. Door middel van onderzoek en getuigenissen zullen we de verschillende perspectieven rond Nandayparkiet onthullen, waardoor de lezer een brede en verrijkende visie op dit onderwerp kan krijgen. Vanaf de oorsprong tot de impact ervan vandaag zullen we ons onderdompelen in een reis van ontdekking en reflectie over Nandayparkiet.

Nandayparkiet
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2018)
Nandayparkiet
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie:Psittacidae (Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld)
Geslacht:Aratinga
Soort
Aratinga nenday
(Vieillot, 1823)
Nandayparkiet
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nandayparkiet op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Nandayparkiet (Aratinga nenday; synoniem: Nandayus nenday) is een vogel uit de familie Psittacidae (papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld).

Kenmerken

De vogel heeft een lengte van 30-32 cm en heeft een zwartblauw kapje. De nek is ook zwartblauw. Verder is het verenkleed groen, op de borst diepgroen. De buikzijde is rozerood. De vleugels hebben een iets lichtere groene kleur. De slagpennen zijn blauwachtig zwart. De staart is olijfgroen met een blauwzwarte punt. De onderzijde is donkergroen. De ogen zijn roodbruin, de snavel zwartgrijs en de poten bruinzwart.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort komt oorspronkelijk voor van zuidwestelijk Brazilië en Bolivia tot Paraguay en noordelijk Argentinië. In de Verenigde Staten zijn een aantal verwilderde populaties.

Status

De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd maar de soort wordt omschreven als vrij algemeen. Op de Rode lijst van de IUCN heeft deze soort de status niet bedreigd.[1]