Morice Vanoverbergh

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Morice Vanoverbergh. We zullen de oorsprong ervan onderzoeken, de impact ervan op de hedendaagse samenleving en de relevantie ervan op verschillende gebieden. We zullen leren over zijn geschiedenis, zijn onderscheidende kenmerken en de mogelijke toekomstprojecties die het zou kunnen hebben. Morice Vanoverbergh is een onderwerp van groot belang en geeft ons de mogelijkheid om dieper in de aard ervan te duiken om de invloed ervan op onze omgeving beter te begrijpen. Ga met ons mee op deze ontdekkingsreis en leer over Morice Vanoverbergh.

Morice Vanoverbergh C.I.C.M. (Ooigem, 1885 - 1982) was een Belgisch missionaris van Scheut op de Filipijnen, antropoloog en taalkundige. Hij leverde een grote bijdrage aan de ontwikkeling van het Ilokano.

Morice Vanoverbergh studeerde op het college Latijn en Grieks en trad in 1903 in bij de Missionarissen van Scheut. Hij werd gezonden naar Noord-Luzon op de Filipijnen. Daar werkte hij tussen verschillende volken als de Isneg, de Kankanaey en de Negritos. Hij leerde vier of vijf lokale talen en leverde een bijdrage aan de ontwikkeling van het Ilokano als formele, geschreven taal, ook al hij geen formele, linguïstische opleiding genoten. Deze taal wordt anno 2019 gesproken door zo'n tien miljoen mensen op Luzon. Hij schreef een woordenboek van het Ilokano en ook een woordenboek Isneg-Engels.

Daarnaast deed Morice Vanoverbergh onder leiding van de Duitse priester en antropoloog Wilhelm Schmidt veldonderzoek bij de Negritos.