Moeraswolfsklauw

In de wereld van vandaag is Moeraswolfsklauw een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een groot deel van de bevolking. Of het nu vanwege zijn impact op de samenleving, zijn historische relevantie of zijn invloed op verschillende gebieden is, Moeraswolfsklauw heeft de aandacht getrokken van zowel experts, wetenschappers als fans. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten met betrekking tot Moeraswolfsklauw diepgaand onderzoeken, van de oorsprong en evolutie tot de impact ervan vandaag. We zullen ook de meningen van experts en de huidige trends rond Moeraswolfsklauw analyseren, met als doel een alomvattend beeld te geven van dit onderwerp dat zo relevant is in de huidige context.

Moeraswolfsklauw
Moeraswolfsklauw
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Lycopsida
(Wolfsklauwen en biesvarens)
Orde:Lycopodiales
Familie:Lycopodiaceae (Wolfsklauwfamilie)
Geslacht:Lycopodiella
Soort
Lycopodiella inundata
(L.) Holub (1964)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Moeraswolfsklauw op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De moeraswolfsklauw (Lycopodiella inundata, synoniem: Lycopodium inundatum) is een groenblijvende, vaste plant, die behoort tot de wolfsklauwfamilie (Lycopodiaceae).

Beschrijving

De plant wordt 3-10 cm hoog en heeft een tot 15 cm lange, brosse, kruipende stengel. De zijtakken staan rechtop. De 5-6 mm lange bladeren zijn priemvormig.

De aren met de vruchtbare bladeren verschijnen van juni tot september en staan alleen aan de einden van de zijtakken. De vruchtbare bladeren zijn schuin afstaand vaak naar binnen gekromd, maar aan de onderzijde van de hoofdstengel naar boven gekromd. Op de bovenkant van de vruchtbare bladeren zitten aan de voet de grote, dikwandige en niervormige sporangiën. De bladeren zijn vrij zacht, spits en gaafrandig.

Voorkomen

Moeraswolfsklauw is een voornamelijk West- en Midden-Europese plant. In België komt hij zeldzaam voor in de Kempen, verder nauwelijks. De plant staat op de Vlaamse Rode Lijst van planten als bedreigd. In Nederland komt de soort zeldzaam voor op de zandgronden in het midden en noordoosten van het land, in Noord-Brabant en zeer zeldzaam op de Waddeneilanden, in de duinen van noordelijk Noord-Holland en in Flevoland. Volgens de Nederlandse Rode Lijst van planten van 2012 is de plant niet bedreigd.

De plant groeit op open, natte en zure zandgrond. Het is een pioniersoort op natte plagplekken in de heide, in zandgroeven en karrensporen, op open, kale, onbemeste waterkanten, in duinvalleien en in afgeplagde bermen van zandpaden en –wegen.

Plantengemeenschap

De moeraswolfsklauw is een kensoort voor de associatie van moeraswolfsklauw en snavelbies.

Zie de categorie Moeraswolfsklauw van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.