In dit artikel zullen we het onderwerp Milieubescherming en de impact ervan op de hedendaagse samenleving grondig onderzoeken. Of het nu gaat om een relevant personage, een historische gebeurtenis, een actueel onderwerp of een ander interessant aspect, we zullen ons verdiepen in de oorsprong, evolutie en gevolgen ervan. We zullen de invloed ervan op verschillende gebieden analyseren, van cultuur tot politiek, inclusief economie en technologie. Via een multidisciplinaire aanpak zullen we proberen een alomvattende en verrijkende visie op Milieubescherming te bieden, met als doel het belang en de impact ervan in de hedendaagse wereld te begrijpen.
Met milieubescherming doelt men op het streven om het milieu te beschermen en de activiteiten die daarmee samenhangen. Milieubescherming in zijn moderne westerse vorm bestaat ongeveer 100 jaar, maar kreeg rond 1970 een enorme impuls.
Over milieubescherming bestaan verschillende opvattingen, evenals over de vraag hoe het concreet gestalte moet krijgen. De dominante aanpak is om het milieu veilig te stellen via wetgeving. Daarnaast wordt gestreefd naar alternatieve, meer duurzame vormen van omgang met het milieu, zoals via zuiniger gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Ook natuurbescherming rekent men er wel toe. Per land kan de aanpak zeer uiteenlopen.
Milieubescherming is grotendeels een taak van de overheid, waartoe dan wetgeving, beleid en milieubeheer gerekend worden. In veel landen zijn speciale ministeries voor milieu. Naast de overheid spelen particuliere organisaties een essentiële rol. Een bekende organisatie is Greenpeace, en in Nederland zijn Milieudefensie, Natuur & Milieu en de Provinciale Milieufederaties actief. Sommige organisaties zijn activistisch van aard (milieuactivisme), andere zijn op overheidsbeïnvloeding gericht via lobbyen en overleg.