Mercatorfonds

In dit artikel gaan we Mercatorfonds in detail onderzoeken, een onderwerp/figuur/gebeurtenis die de aandacht heeft getrokken van mensen van over de hele wereld. Mercatorfonds is lange tijd het onderwerp geweest van fascinatie en debat, en de invloed ervan strekt zich uit over verschillende gebieden van de samenleving, van politiek tot entertainment, wetenschap en populaire cultuur. In dit artikel zullen we het belang en de impact van Mercatorfonds nader bekijken, waarbij we de relevantie ervan in de wereld van vandaag en de rol die het speelt in de levens van mensen analyseren. Lees verder en ontdek alles wat u moet weten over Mercatorfonds en hoe het de wereld waarin we leven heeft gevormd.

Mercatorfonds
Oprichting 1965
Oprichter(s) Maurits Naessens
Land Vlag van België België
Hoofdkantoor Brussel
Omzet/jaar 995.334 euro (2022) Bewerken op Wikidata
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Het Mercatorfonds is een Belgische uitgeverij gespecialiseerd in kunstboeken, met hoofdzetel in Brussel.

Het Mercatorfonds werd opgericht in 1965 Maurits Naessens, de voorzitter van Paribas, het Belgisch filiaal van de Bank van Parijs en de Nederlanden.[1] Net als Paribas had het zijn hoofdzetel in Antwerpen. De eerste directeur van het Mercatorfonds was de toen fel gecontesteerde Bert Peleman, dichter en veroordeelde collaborateur na de Tweede Wereldoorlog.

Door bankenfusies werd Dexia de hoofdaandeelhouder, maar die had geen nood aan een uitgeverij. In 2005 werkte het Mercatorfonds zich los van Dexia en verhuisde naar Brussel. Het Mercatorfonds sloot een partnerschap met Europalia, het Paleis voor Schone Kunsten en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten om voldoende opdrachten te hebben.[2]

Anno 2023 is het Mercatorfonds publicatiepartner van: National Gallery (Londen), Royal Academy (Londen), Metropolitan Museum of Art (New York), het Musée Jacquemart-André (Parijs), BOZAR (Brussel) en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (Brussel).