Meent

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Meent. Wat uw interesse of voorkennis over dit onderwerp ook is, wij zijn er zeker van dat u nieuwe en relevante informatie zult vinden die uw begrip zal verrijken. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag zullen we alle belangrijke aspecten onderzoeken en u interessante feiten en feiten bieden die u zullen aanmoedigen om te blijven leren en meer te ontdekken over Meent. Maak je klaar om jezelf onder te dompelen in een spannende en verrijkende reis!

Voor andere betekenissen, zie Meent (Rotterdam) en Meent (tramhalte).

Een meent of mient, ook gemene gronden, is een grondgebied waar meerdere mensen gezamenlijk rechten en plichten hebben, bijvoorbeeld om het te bewerken, er vee te houden en het te onderhouden, zoals dat vanaf de 12e eeuw in de Lage Landen voorkwam. In Drenthe, Twente, Salland, de Veluwe, rond Zutphen, in Het Gooi en op de Utrechtse Heuvelrug was sprake van de marke. In Brabant heette het gemeynt en in Vlaanderen sprak men ook van vroen.

Eigendom van de gronden waar een meent was, lag voor het merendeel in handen van grootgrondbezitters als het bisdom Utrecht, de Stift Essen, het graafschap Bentheim of leengoed van het Bisdom Münster en vanaf midden 14e eeuw ook het Hertogdom Gelre.[1] De grootgrondbezitters gaven rechten voor gebruik en beheer van de grond uit aan de boeren.

Afhankelijk van de regio en de bodemvruchtbaarheid werden de meenten in de loop van de tijd verdeeld tussen de berechtigden. Met name de negentiende-eeuwse markewetten zorgden voor een grootschalige verdeling, waardoor het meent-principe in onbruik raakte.

Zie Marke (bestuur) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Gelijkende rechten

In Suriname komen 'stalweiden' voor gezamenlijk gebruik voor. Er is ook daar sprake van verkaveling,[2] een deel kwam in 2009, na een langdurig rechtsproces, in handen van een groot bedrijf dat aan rijstbouw doet.[3]

In de Alpen worden de bergweides veelal als meent door de gemeenschap beheerd met graasrechten voor individuele boeren.

Toponiem

Meent in de betekenis van gemeenschappelijke gronden is een veel voorkomend toponiem.

Geografische namen in Nederland met 'meent'

Geografische namen in Nederland met 'mient'

Zie ook