Marnix D'Haveloose

In de wereld van vandaag is Marnix D'Haveloose een onderwerp geworden met grote relevantie en discussie op verschillende gebieden. Van politiek tot populaire cultuur: Marnix D'Haveloose heeft de aandacht van veel mensen getrokken en tot ongekende debatten geleid. De impact ervan is overal voelbaar en heeft tot reflecties over het verleden, het heden en de toekomst geleid. In dit artikel zullen we de vele facetten en dimensies van Marnix D'Haveloose verkennen, de gevolgen ervan voor de hedendaagse samenleving analyseren en een uniek perspectief op dit fenomeen bieden.

De spoorwegen, op de derde pilaar van het Eeuwfeestpaleis (1935)

Marnix D'Haveloose (Maldegem, 1885 - Brussel, 1973) was een Belgisch beeldhouwer en schilder. Zijn eerste kennismaking met de sculpturale techniek was in het atelier van de Brugse kunstenaar Michel D’Hondt. Daarna schreef D'Haveloose zich in aan de Brusselse Kunstacademie, waar hij in 1910 afstudeerde. In dat jaar won hij de Godecharleprijs voor beeldhouwkunst. Na een verblijf in Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog vestigde hij zich definitief in Brussel. Hij was er professor (1935-1955) en directeur (1951-1955) aan de Academie. Hij is onder meer bekend om de bekoorlijke beweging van zijn danseressen (sommige geïnspireerd op Isadora Duncan). Hij maakte ook busten, oorlogsmonumenten en grafsculpturen. In de jaren 30 zette hij zich aan het schilderen.

D'Haveloose was gehuwd met Marguerite, dochter van de Antwerpse aquarellist Henri Cassiers en de Brugse journaliste Caroline Popp.

In zijn geboortedorp is een laan naar hem vernoemd.

Werk

Een deel van zijn beeldhouwwerk bevindt zich in de publieke ruimte:

Literatuur

  • Cor Engelen en Mieke Marx, La sculpture en Belgique à partir de 1830, vol. III, Devreese-Hecq, 2006
  • Kineton Parkes, The Art of Carved Sculpture, vol. I, Chapman and Hall, 1931