Marjan Minnesma

In dit artikel verkennen we de fascinerende wereld van Marjan Minnesma, een onderwerp dat door de jaren heen de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Marjan Minnesma is het onderwerp geweest van debat, onderzoek en inspiratie, en heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de samenleving. Vanaf het begin tot aan de relevantie ervan vandaag de dag heeft Marjan Minnesma eindeloze discussies gegenereerd en een hartstochtelijke belangstelling gewekt bij degenen die de betekenis en impact ervan op de wereld om ons heen willen begrijpen. Via dit artikel zullen we proberen licht te werpen op Marjan Minnesma en de verschillende facetten onderzoeken die het zo intrigerend en relevant maken in de huidige context.

Marjan Minnesma
Minnesma (2015)
Minnesma (2015)
Algemene informatie
Geboren 1966
Wormerveer
Bekend van Stichting Urgenda

Marjan Minnesma (Wormerveer, 1966) is directeur en oprichter van Stichting Urgenda, een organisatie voor innovatie en duurzaamheid.

Loopbaan

Minnesma is opgeleid als bedrijfskundige, jurist en filosoof en ontwikkelde zich in de eerste decennia van de 21e eeuw tot een van de boegbeelden van het streven naar een energie-transitie in Nederland.

Voor haar overstap naar Urgenda werkte ze bij NOVEM, Greenpeace, de Vrije Universiteit Amsterdam en het Dutch Research Institute For Transitions (DRIFT) van de Rotterdamse Erasmus Universiteit waaraan onder meer mede-Urgenda-oprichter Jan Rotmans is verbonden.

Via de in 2007 mede door haar opgerichte Stichting Urgenda werd ze in Nederland bekend door haar initiatieven voor een versnelde transitie naar een energieneutrale samenleving. Buiten Nederland kreeg ze enige bekendheid door het succesvolle proces in 2015 tegen de Nederlandse staat waarin een actiever klimaat- en energiebeleid werd geëist.

Minnesma is verscheidene malen gekozen tot nummer 1 van de Duurzame 100,[1] een lijst met de invloedrijkste 'duurzame' Nederlanders die dagblad Trouw sinds 2009 publiceert.

In 2022 won Minnesma de Goldman Environmental Prize.[2]