Maria de Vreugderijke

In de wereld van vandaag is Maria de Vreugderijke steeds belangrijker geworden. Of het nu op persoonlijk, professioneel of academisch niveau is, Maria de Vreugderijke is een relevant onderwerp geworden dat interesse en debat opwekt. Technologische evolutie, sociale veranderingen, wetenschappelijke vooruitgang of zelfs politieke gebeurtenissen hebben ertoe bijgedragen dat var1 een prominente plaats op de publieke agenda heeft ingenomen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Maria de Vreugderijke, waarbij we de impact, de implicaties en de relevantie ervan in de huidige samenleving analyseren.

Maria de Vreugderijke is het genadebeeld dat vereerd wordt in Oisterwijk in Noord-Brabant

Waarschijnlijk ergens in de vijftiende eeuw werd in Oisterwijk een kapel gebouwd aan het zogenaamde Lindeind, met een Mariabeeld waarbij in de zestiende eeuw wonderen zijn gebeurd. De kapel werd daarom 'Onse Lieve Vrouwe van mirakelen aende Linde' genoemd. In de tijd dat het rooms-katholieke geloof in Noord-Brabant werd onderdrukt door de protestantse Staten-Generaal (vanaf 1648) was de kapel in gebruik als raadhuis en werd het Mariabeeld verborgen bij particulieren. In 1899 werd de kapel uiteindelijk afgebroken.

In 1910 werd Maria de Vreugderijke ondergebracht in een eigen kapel in de Sint Petruskerk in Oisterwijk. Vroeger droeg het beeld een staatsiemantel en een voorschoot, zoals bij Nederlandse genadebeelden (sinds de Spaanse tijd) gebruikelijk is. In 1910 werd het echter door het atelier van de bekende architect P.J.H. Cuypers grondig gerestaureerd en gepolychromeerd waarna men de gewaden van het beeld verder overbodig achtte en in de kast liet.

In 1960 werd de Vreugderijke door Mgr. Bekkers plechtig gekroond.