Tegenwoordig heeft Maarssenbroeksedijk een belangrijke relevantie verworven in de huidige samenleving. Of het nu komt door de impact ervan op de populaire cultuur, de invloed ervan op de politieke besluitvorming of de relevantie ervan op wetenschappelijk gebied, Maarssenbroeksedijk heeft de aandacht getrokken van mensen van alle leeftijden en achtergronden. In dit artikel zullen we het fenomeen Maarssenbroeksedijk en de impact ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven grondig onderzoeken. Vanaf zijn oorsprong tot zijn evolutie vandaag de dag zullen we in detail analyseren hoe Maarssenbroeksedijk zijn stempel op de samenleving heeft gedrukt en hoe het ons dagelijks leven blijft beïnvloeden.
De Maarssenbroeksedijk is een straat in de Nederlandse gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht.
De straat is in de middeleeuwen ontstaan. Vermoedelijk werd ze gebruikt bij de ontginning van grond op de westoever van de rivier de Vecht. Erlangs verrezen vervolgens boerderijen. De straat liep in het verleden onafgebroken door op Utrechts, Maarssenbroeks, Maarssens en Breukelens grondgebied. Ze vormde ook een gemeentegrens. Het Maarssenbroekse deel is rond de jaren 1980 verdwenen met de aanleg van deze nieuwbouwwijk.
Aan de Utrechtse kant ligt de straat vandaag de dag op het bedrijventerrein Lage Weide. Het Maarssense en Breukelense deel kent nog een agrarisch karakter. Op nummer 12 staat daar een langhuisboerderij uit omstreeks 1800 die een gemeentelijk monument is.