In dit artikel wordt Loonheffingen vanuit verschillende perspectieven behandeld, om het belang, de impact en de relevantie ervan op verschillende gebieden te analyseren. De oorsprong, evolutie en gevolgen ervan zullen worden onderzocht, evenals de relatie met andere relevante onderwerpen. Via een multidisciplinaire aanpak zullen we proberen de invloed ervan op de huidige samenleving te begrijpen, evenals de mogelijke toekomstige implicaties ervan. Mogelijke oplossingen, aanbevelingen en uitdagingen in verband met Loonheffingen zullen ook worden onderzocht, met als doel een alomvattende visie te bieden en na te denken over de betekenis ervan in onze huidige realiteit.
Loonheffingen zijn heffingen die door overheden zijn ingesteld en die betrekking hebben op het loon van werknemers of met hen gelijkgestelde personen. Loonheffingen vallen in de regel uiteen in loonbelastingen en premies voor sociale verzekeringen. Loonheffingen zijn in veel landen een belangrijke bron van overheidsfinanciering.
Het loon volgens het uniforme loonbegrip is naast echt arbeidsloon ook uitkering werknemersverzekering, AOW-uitkering, (pre)pensioen of lijfrente. Het vormt de grondslag voor de zogenoemde loonheffingen. Dit zijn:
Enigszins verwarrend is dus dat "de loonheffing" slechts een onderdeel vormt van "de loonheffingen".
De inhoudingsplichtige draagt de van toepassing zijnde loonheffingen af aan de Belastingdienst. Hij houdt de loonheffing, indien van toepassing de IAB, en van de premies werknemersverzekeringen alleen eventueel een deel van de gedifferentieerde premie WGA, in op het loon of de uitkering.[1]
UWV doet de uitkeringen van de werknemersverzekeringen en beheert de werknemersgegevens (Polisadministratie) die de inhoudingsplichtige met de aangifte loonheffingen aan de Belastingdienst doorgeeft.
In België hanteert men eerder de term loonafhouding (of loonaftrek). Van het loon van werknemers worden de volgende bijdragen afgehouden: