Loodswezen (Antwerpen)

In de wereld van vandaag heeft Loodswezen (Antwerpen) zichzelf gepositioneerd als een onderwerp van grote relevantie en interesse voor een breed spectrum van de samenleving. Het is een ontmoetingsplaats geworden voor mensen van verschillende leeftijden, geslachten, culturen en perspectieven, en is het onderwerp van debat, reflectie en onderzoek. Loodswezen (Antwerpen) heeft de aandacht getrokken van zowel experts als burgers en heeft een aanzienlijke impact gegenereerd op meerdere gebieden, van technologie tot politiek, cultuur en economie. In dit artikel zullen we het belang en de impact van Loodswezen (Antwerpen) grondig onderzoeken, evenals de verschillende perspectieven die rond dit onderwerp bestaan.

Loodswezen
Loodswezen aan de Tavernierkaai
Loodswezen aan de Tavernierkaai
Locatie
Locatie Antwerpen
Adres Tavernierkaai 3Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 14′ NB, 4° 24′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Administratie Loodswezen
Start bouw 1892
Bouw gereed 1895
Opening 1895
Architectuur
Bouwstijl eclecticisme
Bouwinfo
Architect Hendrik Kennes
Ferdinand Truyman
Erkenning
Monumentstatus Beschermd monument onroerend erfgoed
Monumentnummer 6232
Detailkaart
Loodswezen (Antwerpen)
Loodswezen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Loodswezen is een geklasseerd gebouw gelegen aan de Tavernierkaai nr. 3 te Antwerpen op het zogenoemde Eilandje, vlak aan het Museum aan de Stroom, dat sinds 2018 aangewend wordt voor tijdelijke tentoonstellingen.

Toelichting

Het bouwwerk ligt aan de rechteroever van de Schelde bovenstrooms van de toevaart naar de Bonapartesluis. Het symmetrisch vormgegeven gebouw op een quasi vierkant grondplan, heeft een sterk beeldbepalende functie als bindmiddel tussen de oude stad en de haven.
Het Antwerpse Loodswezengebouw is een tussen 1892 en 1895 in eclectische stijl opgetrokken gebouw aan de Tavernierkaai, waar men de administratieve diensten van het Loodswezen in onderbracht. De architecten Hendrik Kennes en Ferdinand Truyman tekenden het ontwerp.[1] Tot 2016 bood het gebouw onderdak aan de Zeevaartinspectie, het Loodswezen en de Vloot en Maritieme Schelde. Het jaar daarop kocht de Stad Antwerpen het gebouw voor 2,1 miljoen euro van het Vlaamse Gewest.

Nieuwe functie voor het gebouw

Het gebouw heeft sinds 2018 een culturele invulling met tentoonstellingsruimtes op het gelijkvloers.[2]

Fotogalerij

Zie de categorie Loodswezengebouw (Antwerpen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.