Lipschotel

In dit artikel zullen we het onderwerp Lipschotel in detail onderzoeken, waarbij we het belang, de evolutie en de relevantie ervan in de huidige samenleving analyseren. Vanaf de oorsprong tot de huidige situatie zullen we verschillende aspecten behandelen die de relevantie van Lipschotel vandaag de dag contextualiseren. Door middel van een holistische analyse zullen we de verschillende benaderingen en perspectieven rondom Lipschotel beoordelen, evenals de impact ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven. Op dezelfde manier zullen we de implicaties van Lipschotel in de hedendaagse samenleving onderzoeken, waarbij we de invloed ervan op aspecten als cultuur, economie, politiek en technologie in ogenschouw nemen. Met dit artikel proberen we een alomvattende en bijgewerkte visie op Lipschotel te bieden, om meer begrip en reflectie te genereren over de impact ervan op ons milieu.

Een Ethiopische vrouw met een door een lipschotel uitgerekte lip

Een lipschotel is een ronde schijf van klei of hout die in sommige Afrikaanse en Amerikaanse culturen[1] traditioneel in een gat in de boven- of onderlip wordt aangebracht om deze op te rekken. Doordat telkens een grotere schijf wordt geplaatst, wordt het gat langzaamaan steeds groter. Met zorgvuldig oprekken kan een lipschotel soms wel een diameter van meer dan twintig centimeter worden aangebracht. Een en ander wordt als schoonheidsideaal gezien.[2] In de westerse wereld duikt de lipschotel de laatste jaren zo nu en dan op in de alternatieve cultuur.

Op soortgelijke wijze worden in sommige Afrikaanse en Aziatische culturen, zoals door de Karen, ringen om de nek aangebracht om de schijn te wekken dat de nek uitgerekt is.

De term labret wordt gebruikt voor alle piercings in de onderlip, waaronder ringen en staafjes. Het gaatje van een labret kan opgerekt worden tot er pluggen en schotels in passen. Bij dragers van lipschotels wordt er in veel gevallen echter al een groter gat in de onderlip gesneden wat na helen verder kan worden opgerekt.

De lipschotels van de Botokuden worden botoque of tembetás genoemd.

Een twintig jaar jonge vrouw uit Ethiopië heeft de grootste lipschotel ter wereld. Haar lipschotel heeft een omtrek van zo’n 60 centimeter.[2]

Afbeeldingen

Zie ook