Dit artikel gaat in op het onderwerp Linkpagina, dat van grote relevantie en actualiteit is in het _var2-veld. De impact ervan op de samenleving zal worden geanalyseerd, evenals de implicaties ervan voor _var3. Daarnaast zullen verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot Linkpagina worden overwogen, met als doel een alomvattende en complete visie op dit onderwerp te bieden. Door bijgewerkte en contrasterende informatie te bekijken, is het de bedoeling de lezer een duidelijke en objectieve visie op Linkpagina te bieden, evenals de mogelijke gevolgen die de ontwikkeling ervan in de toekomst kan hebben.
Een linkpagina, ook wel webindex of webportaal genoemd, is een website met als voornaamste doel het verwijzen (hyperlinks) naar andere websites. Het is een catalogus van links naar andere websites op internet. Deze links worden ondergebracht in een boomstructuur van categorieën.
Binnen het Nederlandse taalgebied zijn een tiental portalen actief. Een bekende linkpagina is Startpagina.nl, waardoor linkpagina's ook wel "startpagina" worden genoemd. Deze benaming is echter meer gebruikelijk voor een bepaalde webpagina waarop iemand zijn webbrowser laat starten.
Veel linkwebsites hebben subsites, ook wel dochterpagina's genoemd, met elk een gespecialiseerde selectie links over een bepaald onderwerp. Deze worden meestal door vrijwilligers ingevuld.
Website-eigenaren kunnen meestal een aanvraag indienen om hun website op te nemen op een linkpagina. Redacteuren controleren de website en voegen een korte omschrijving toe aan de webindex. De meeste linkpagina's vragen in ruil voor het opnemen van de link op hun pagina's dat de site in kwestie een link aanbrengt naar het portaal. Dit zorgt ervoor dat de verschillende portalen goed in zoekmachines gevonden worden en als wisselwerking worden dan de opgenomen websites door deze zoekmachines weer beter weergegeven.
Globaal gesproken valt de systematiek die linkpagina's hanteren binnen een van de volgende globale categorieën:
De twee categorieën groeien steeds meer naar elkaar toe: door de introductie van folksonomies wordt op linkpagina's als Digg en Delicious de starre hiërarchische indeling gedeeltelijk doorbroken en introduceren steeds meer startpagina's overzichtpagina's met alle dochterpagina's die tot dezelfde categorie behoren (bijvoorbeeld landen of dieren).