Lijst van Belgische adellijke families

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen De burggravin Vilain XIIII, Sophie-Louise-Zoé de Feltz Charles de Merode Burgemeester van Gent, Emile baron Braun Eerste Voorzitter van het Hof van Beroep te Gent, Adrien baron de la Kethulle de Ryhove Stany ridder van Outryve d'Ydewalle (links), voormalig deken van Brugge-Stad François de Schietere de Lophem (rechts) ereviceadmiraal burggraaf Edmond Poullet (rechts), en Pieter Huys.

Dit is een (nog onvolledige) lijst van leden van de Belgische adel, gebaseerd op de publicatie État présent de la noblesse belge waarin alle officieel tot de Belgische adel behorende leden zijn opgenomen.

Legenda

Adeldom

(Tussen haakjes wordt aangegeven wanneer de eerste adeldom verleend werd.)

Titulatuur

De Belgische adel kent de volgende titels: prins (P), hertog (Hg), markies/markgraaf (Mk), graaf (Gf), burggraaf (Bg), baron (Bn) en ridder (Rr). Behalve de riddertitel kennen alle de vrouwelijke equivalenten. Ongetitelde adel draagt het predicaat jonkheer (Frans: écuyer), met het vrouwelijke equivalent jonkvrouw (geen vrouwelijk equivalent in het Frans). Daarnaast bestaan er de predicaten: Zijne / Hare Majesteit, Zijne / Hare Koninklijke Hoogheid, Zijne/Hare Allerdoorluchtigste Hoogheid, Zijne / Hare Doorluchtige Hoogheid, Zijne / Hare Hoogheid.

Prinselijke families

Zie ook prins van België

Hertogelijke families

Markgrafelijke families met de titel markies en markiezin

Grafelijke families

Voorts bestaan er nog de dynastieke titels, graaf van Henegouwen en graaf van Vlaanderen

Burggrafelijke families

Families met de titel baron

Ridderlijke families

Adellijke families met de titel van jonkheer/jonkvrouw

Varia

Belle epoque

Tot de Tweede Wereldoorlog had de adel een zeer grote invloed op de Belgische politiek en in het societyleven. Vele grote families hadden een zitje in de Kamer van volksvertegenwoordigers of de Senaat maar lieten zich ook kennen als ambassadeurs, voorzitters, ministers, clerici, hofmaarschalken hofdignitarissen, generaals, officieren, burgemeesters ...

Bekende voorbeelden hiervan zijn :

Dulce et decorum est ...

Een belangrijk deel van de Belgische adel was actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks een georganiseerde werking haalden velen het einde niet van de Tweede Wereldoorlog. Sommigen stierven in concentratiekampen, anderen werden verklikt. Enkele weinige edellieden collaboreerden en verloren hierdoor hun adellijke status.

Noot: deze lijst is niet volledig.

Toen Leopold III hertrouwde met Lilian Baels, werd binnen de adel negatief gereageerd. Zelfs de secretaris van de koning, graaf Robert Capelle, gaf er in zijn notities blijk van dat hij hiermee niet was opgezet.

Functionarissen

De staatkundige macht van de adel is verdwenen, meer nog de adel trekt zich stilaan terug uit politieke kringen. Toch blijft de adel goed vertegenwoordigd aan het Belgische Hof. Koning Albert koos zelf zijn mensen uit, zoals daar zijn:

Hofdignitarissen

Erehofdignitarissen

Koninklijke Stichtingen

Nog te klasseren

Zie ook

Literatuur

Externe links

Bronnen

Mediabestanden