Lichaamsbeweging

Het belang van Lichaamsbeweging in de huidige samenleving kan niet worden onderschat. Sinds de oprichting heeft Lichaamsbeweging een aanzienlijke impact gehad op verschillende aspecten van het leven. Of het nu op persoonlijk, sociaal, politiek of economisch vlak is, Lichaamsbeweging is in een of andere vorm aanwezig geweest. In dit artikel zullen we de relevantie van Lichaamsbeweging in verschillende contexten onderzoeken en analyseren hoe het is geëvolueerd en in de toekomst zal blijven evolueren. Het is van cruciaal belang om de invloed te begrijpen die Lichaamsbeweging op ons leven heeft, om het belang en de waarde ervan in de hedendaagse samenleving beter te kunnen waarderen.

Sportwetenschapper Wim Derave over de voordelen van lichaamsbeweging - Universiteit van Vlaanderen

Lichaamsbeweging is elke lichamelijke activiteit die de lichamelijke conditie en algemene gezondheid en welzijn verbetert of handhaaft.

Vormen van lichaamsbeweging zijn:

Beoefent men meerdere vormen van de genoemde sporten dan spreekt men soms van trimmen. Dit kan ook gedaan worden op een trimbaan.

Lichaamsbeweging wordt algemeen gezien als een goede methode om enerzijds de conditie op peil te houden en anderzijds het lichaamsgewicht binnen gezonde grenzen te houden. De verschillende soorten lichaamsbeweging hebben ook een verschillende uitwerking op deze twee factoren. Zo is zwemmen zeer geschikt om de conditie mee te verbeteren, maar vallen veel mensen niet echt af van deze sport. Anderzijds is hardlopen een methode om binnen zeer korte tijd veel af te kunnen vallen.[bron?]

Richtlijnen

Van overheidswege zijn in verschillende landen richtlijnen opgesteld hoeveel lichaamsbeweging een mens nodig heeft.

In Nederland geldt een beweegrichtlijn van 2,5 uur per week voor volwassenen en minstens een uur per dag voor kinderen.[1]

Het Vlaams Instituut Gezond Leven publiceerde een “Bewegingsdriehoek” met tips binnen vier bewegingscategorieën.[2]

De Harvard-universiteit heeft een richtlijn opgesteld die volwassen adviseert om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen.[3]

In Europees verband ontmoeten de betrokken adviserende instanties voor volksgezondheid elkaar binnen de Wereldgezondheidsorganisatie: het Europees netwerk voor de bevordering van gezondheidsbevorderende lichaamsbeweging (HEPA)[4] organiseerde in september 2021 haar 17e (virtuele) jaarvergadering.[5]

Literatuur

  • Daniel E. Lieberman, Exercised. Why Something We Never Evolved to Do Is Healthy and Rewarding, 2020. ISBN 9781524746988

Referenties

  1. Hoeveel moet je bewegen volgens de beweegrichtlijnen?, alles over sport, 26 november 2020. Gearchiveerd op 20 november 2020.
  2. Beweging & sedentair gedrag. Vlaams Instituut Gezond Leven. Gearchiveerd op 23 januari 2023. Geraadpleegd op 21 januari 2023.
  3. Physical activity guidelines 2008: How much exercise do you need?, Harvard school of public health, 2008. Gearchiveerd op 3 juni 2023.
  4. (en) HEPA Europe (European network for the promotion of health-enhancing physical activity). Wereldgezondheidsorganisatie. Gearchiveerd op 23 januari 2023. Geraadpleegd op 21 januari 2023.
  5. (en) Seventeenth Annual Meeting of HEPA Europe: European network for the promotion of health-enhancing physical activity. Meeting Report: virtual meeting, 3 September 2021. Wereldgezondheidsorganisatie (22 januari 2022). Gearchiveerd op 23 januari 2023.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Hoofdportaal:Lichaamsoefening en sport op Wikisource.