Leonor Teles de Menezes

In de wereld van vandaag blijft Leonor Teles de Menezes een onderwerp van grote relevantie en interesse voor een groot deel van de bevolking. In de loop van de tijd is Leonor Teles de Menezes erin geslaagd in het middelpunt van de belangstelling van academici, professionals en amateurs te blijven, wat het belang en de impact ervan op verschillende gebieden van de samenleving aantoont. Door de geschiedenis heen is Leonor Teles de Menezes het onderwerp geweest van talrijke studies, debatten en reflecties, wat heeft bijgedragen aan het verrijken van de kennis over dit onderwerp. In dit artikel zullen we enkele belangrijke aspecten met betrekking tot Leonor Teles de Menezes onderzoeken, met als doel ons te verdiepen in de betekenis, de evolutie en de relevantie ervan vandaag de dag.

Leonor Teles de Menezes
1350-1386
Leonor Teles de Menezes
Koningin van Portugal
Periode 1372-1383
Voorganger Inês de Castro
Opvolger Beatrix van Portugal
Vader Martim Afonso Telo de Menezes
Moeder Aldonça Anes de Vasconcelos

Leonor Teles de Menezes, bijgenaamd de verraadster (Portugees: A aleivosa) (Trás-os-Montes ca 1350Tordesillas 27 april 1386), ook bekend als Eleonora van Portugal, was koningin (13721383) en regentes (1383 – 1384) van Portugal.

Op jonge leeftijd huwde zij met de hoveling João Lourenço da Cunha, met wie zij een zoon had, Álvaro da Cunha. Tijdens een bezoek aan haar zuster, Maria, hofdame van Beatrix van Portugal, werd zij verleid door Beatrix’ halfbroer, de latere Ferdinand I van Portugal. Ferdinand zorgde ervoor dat haar huwelijk ontbonden werd en trouwde op 5 mei 1372 zelf met haar.

Uit het huwelijk werden drie kinderen geboren, waarvan er slechts een de volwassen leeftijd bereikte:

Na de dood van haar man in 1383 trad Eleonora als regentes op voor haar dochter. Nadat deze echter in hetzelfde jaar huwde met Johan I van Castilië en hij de Portugese troon opeiste, werden zowel moeder als dochter het land uitgezet.