Laurazië

Laurazië is een onderwerp dat de afgelopen jaren grote belangstelling heeft gewekt, omdat de impact ervan verschillende gebieden van de samenleving bestrijkt. Sinds zijn verschijning is het een onderwerp van debat, onderzoek en reflectie geworden, waardoor tegenstrijdige meningen zijn voortgekomen en de kennis eromheen is verrijkt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten rond Laurazië, en de geschiedenis, evolutie en impact ervan vandaag onderzoeken. We zullen verschillende perspectieven, bewijzen en argumenten analyseren om dit fenomeen, dat de aandacht van zoveel mensen over de hele wereld heeft getrokken, volledig te begrijpen.

Aarde tijdens het Trias

Laurazië was een supercontinent dat met het zuidelijkere Gondwana het supercontinent Pangea vormde. Het bestond in het Trias.

Eerst ontstond ongeveer 400 miljoen jaar of 400 Ma geleden tijdens de Caledonische orogenese het continent Laurussië, ook wel Old Red Sandstone Continent of Proto-Laurazië genoemd. Laurussië kwam met Gondwana in botsing en vormde zo Pangea. Dat was dus een gevolg van de platentektoniek. Daarna, ongeveer 290–300 Ma geleden, botsten Kazachstania en Siberia tegen Laurussië, waardoor Laurazië ontstond. Laurazië dreef aan het einde van het Trias van Pangea af. Het paleocontinent bestond uit het merendeel van de landmassa's, die tegenwoordig deel van het noordelijke halfrond uitmaken. Laurazië brak ongeveer 200 miljoen jaar geleden in twee continenten uiteen: het huidige Noord-Amerika en Eurazië.

De clade Laurasiatheria heeft zich waarschijnlijk op Laurazië ontwikkeld.