Laat Imbrium

In dit artikel gaan we Laat Imbrium grondig verkennen en analyseren. Vanaf zijn oorsprong tot zijn evolutie in de huidige samenleving heeft Laat Imbrium een cruciale rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven. Door de jaren heen is Laat Imbrium het onderwerp geweest van debat, studie en zelfs bewondering, waardoor een grote verscheidenheid aan meningen en perspectieven over de betekenis en relevantie ervan is voortgekomen. Met dit onderzoek willen we licht werpen op de verschillende aspecten van Laat Imbrium, door de impact ervan op cultuur, politiek, wetenschap en andere interessegebieden te onderzoeken. We hopen dus een alomvattend en inzichtelijk beeld te geven van Laat Imbrium, om het begrip en de waardering van dit onderwerp te verrijken.

Maan-tijdschaal
Periode Epoche Tijd geleden (Ma)
Copernicum heden - 1100
Eratosthenium 1100 - 3200
Imbrium Laat 3200 - 3800
Vroeg 3800 - 3850
Nectarium 3850 - 3920
Prenectarium Bekken Groepen 3850 - 4150
Crypticum 4150 - 4567

Het Laat Imbrium is een epoche/tijdvak uit de geologische tijdschaal van de Maan. Het Laat Imbrium duurde ongeveer van 3800 tot 3200 Ma geleden. Het volgt op het Vroeg Imbrium en wordt opgevolgd door het Eratosthenium.

Het grootste gedeelte van door astronauten teruggebrachte maanstenen komt uit het Laat Imbrium. Het Laat Imbrium valt gelijk met ongeveer driekwart van het eon Archeïcum uit de tijdschaal voor de Aarde.

Ontstaan van de maanzeeën

In het Laat Imbrium vormden de meeste maanzeeën. Basaltische lava, gevormd door partieel smelten in de mantel van de Maan, stroomde over het maanoppervlakte. Meestal wordt aangenomen dat het partieel smelten van de maanmantel het gevolg was van inslagen, die de korst van de Maan verdunden. Doordat de korst dunner was kwam mantelmateriaal omhoog. Door de afgenomen druk in dit materiaal smolt het gedeeltelijk op. Een andere theorie is dat de dunnere korst voor een kleinere isolatie zorgde, waardoor de warmtestroom toenam en het bovenste deel van de mantel partieel smolt.