Tegenwoordig is Kruislings vermenigvuldigen een onderwerp van groot belang geworden in onze samenleving. Sinds zijn ontstaan heeft Kruislings vermenigvuldigen een groeiende belangstelling gegenereerd onder onderzoekers, academici en het grote publiek. De impact ervan is op verschillende gebieden tot uiting gekomen, van cultuur tot economie, inclusief politiek en milieu. In dit artikel zullen we het belang van Kruislings vermenigvuldigen, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de invloed ervan op ons dagelijks leven diepgaand onderzoeken. Daarnaast zullen we de verschillende perspectieven en meningen die rond Kruislings vermenigvuldigen bestaan analyseren, om de reikwijdte en gevolgen ervan beter te begrijpen.
Kruislings vermenigvuldigen is een rekenkundige handeling om een vergelijking tussen twee verhoudingen te vereenvoudigen. Daarbij wordt de noemer van het linkerlid met de teller van het rechterlid vermenigvuldigd, en de teller van het linkerlid met de noemer van het rechterlid. Beide producten stelt men dan aan elkaar gelijk.
De regel wordt op de lagere school onderwezen en soms de regel van drie of de regel van drieën genoemd. Kruislings vermenigvuldigen kan dienen om er breuken mee uit te leggen.
De regel werd al door Euclides in zijn Euclides' Elementen gegeven, stelling 19 boek 7. Frans van Schooten (1615-1660) vertaalde dit als volgt:[1][2]
De vergelijking wordt door kruislings vermenigvuldigen vereenvoudigd tot , waaruit weer volgt dat .
In formulevorm:
Indien , geldt ook het omgekeerde:
De achtergrond van het kruislings vermenigvuldigen is dat beide zijden van een vergelijking met hetzelfde getal mogen worden vermenigvuldigd. In bovenstaande formulering kunnen beide zijden met het getal vermenigvuldigd worden, waarna volgt dat .
De regel geldt in iedere algebraïsche structuur, waarin het quotiënt is gedefinieerd. Dit is in de praktijk meestal een lichaam (Ned) of veld (Be), waar ieder element anders dan nul een voor de vermenigvuldiging inverse heeft.
Als een fles jenever van 70 cl 21 euro kost, hoeveel kost dan een borrel van 3 cl ?